Pfizer: Πάνω από 4 εκατ. εμβόλια στην Ελλάδα έως τον Ιούνιο

Εμβολιασμοί
(EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια πολίτες στην Ελλάδα έχει καλύψει η εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία» κατά του κορονοιού. Ωστόσο, σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένει τη νεότερη σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) σχετικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson και τον ενδεχόμενο περιορισμό του σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών βάσει ηλικίας και φύλου.

Από την περασμένη Παρασκευή και μέχρι το προσεχές Σάββατο μπορούν να προγραμματίζουν ραντεβού για εμβόλιο επιπλέον 2,5 εκατ. πολίτες, φέρνοντας τη χώρα πιο κοντά στην «ανοσία της αγέλης». Τέσσερις μεγάλες κατηγορίες πολιτών, με βάση συγκεκριμένες χρόνιες παθήσεις, την ηλικία (55-59 και 50-54 χρόνων) αλλά και το επάγγελμα –οι εκπαιδευτικοί αποτελούν την πρώτη επαγγελματική κατηγορία του γενικού πληθυσμού μετά τους υγειονομικούς– θωρακίζονται πλέον κατά του κορονοϊού. Με περισσότερες από επτά εκατομμύρια δόσεις εμβολίων θωρακίζεται όμως και η χώρα το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου.

Εμβολιασμός πολίτη
(EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ )

Οι παραλαβές εμβολίων το επόμενο δίμηνο

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των παραλαβών εμβολίων, η Ελλάδα περιμένει από την εταιρεία Pfizer/BioNTech για τον Μάιο 2.150.000 δόσεις και για τον Ιούνιο 2.425.000 δόσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, από την εταιρεία Moderna αναμένονται 354.000 δόσεις για τον Μάιο και 308.000 για τον Ιούνιο. Η εταιρεία AstraΖeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα τις ακριβείς παραδόσεις, ωστόσο υπολογίζονται σε περίπου 450.000 - 500.000 κάθε μήνα.

Η J&J είχε δεσμευτεί να παραδώσει άλλες 36.400 δόσεις έως το τέλος του μήνα, 300.000 δόσεις εντός του Μαΐου και τον Ιούνιο 960.000 δόσεις εμβολίων, ολοκληρώνοντας τις παραδόσεις της για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Όμως, μέχρι να αποφανθούν οι υγειονομικές ρυθμιστικές αρχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη, η εταιρεία με δική της πρωτοβουλία άλλαξε το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων προς την Ε.Ε.