Χανιά - Γηροκομείο: «Δεν υπάρχει εύρημα για κακώσεις»

Νίκος Ρουσόπουλος γηροκομείο Χανιά

Με εντολή εισαγγελέα διερευνάται η υπόθεση των 68 θανάτων ηλικιωμένων σε γηροκομείο των Χανίων, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε έναν χρόνο από την ίδια αιτία θανάτου.

Μιλώντας αποκλειστικά στο news2u.gr ο συνήγορος του ιδιοκτήτη της επιχείρησης, Νίκος Ρουσσόπουλος, δήλωσε: «Από όσο γνωρίζω, ο θάνατος των ηλικιωμένων οφείλεται σε φυσικά αίτια. Οι θάνατοι ηλικιωμένων 80 ετών και άνω από ανακοπή και άλλα καρδιακά νοσήματα ανέρχονται, σύμφωνα και με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, σε ποσοστό 78%. Στο συγκεκριμένο γηροκομείο δεν έχει εμφανιστεί κανένα κρούσμα Covid από την αρχή της πανδημίας, γεγονός που δείχνει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και υπεύθυνοι την προσοχή των ηλικιωμένων.

Το πόρισμα που προέκυψε από τους τέσσερις ιατροδικαστές κατά τη χθεσινή νεκροτομή είναι καθαρό, δηλαδή δεν υπάρχει εύρημα για κακώσεις. Περιμένουμε τώρα και τις τοξικολογικές για να κλείσει ο φάκελος».

«Αναληθή τα δημοσιεύματα περί εγκληματικής οργάνωσης»

Υπενθυμίζεται πως ο δικηγόρος των υποθέσεων του οίκου ευγηρίας, Ιωάννης Σφακιωτάκης μιλώντας στο kedenews.gr έκανε λόγο για αναληθή δημοσιεύματα που εκθέτουν τις δύο ιδιοκτήτριες του γηροκομείου. Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν 10 καταγγελίες συγγενών, όπως αναφέρεται από χθες, αλλά ότι έχει γίνει μόνο μία επίσημη μήνυση εις βάρος του γηροκομείου πριν από μήνες, για την οποία η διοίκηση έχει λογοδοτήσει στις αρμόδιες Αρχές. Ωστόσο, ο κ. Σφακιωτάκης τόνισε πως «αφού κάποιοι μετά από αυτή τη μήνυση δεν είχαν καμία τύχη, συνεχίζουν διά της πλαγίας οδού», αφήνοντας αιχμές για δύο νοσηλευτές τους οποίους απέλυσε ο οίκος ευγηρίας τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως 25 άτομα αστυνομικών δυνάμεων έκαναν αιφνιδιαστικό έλεγχο στο γηροκομείο, όπου και δεν μπόρεσαν να βρουν κανένα σχετικό παράπτωμα. Αναφορικά με το κατεπείγον email στις 23 Μαρτίου, όταν η Ασφάλεια Χανίων ζητούσε από τα ληξιαρχεία όλης της Κρήτης (Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου) να αποστείλουν τις δηλωθείσες ληξιαρχικές πράξεις θανάτου ηλικιωμένων ατόμων, στις οποίες αναφέρεται ως στοιχεία θανάτου και συγκεκριμένα ως τόπος-μέρος η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων το διάστημα από 1/1/2020 έως σήμερα, ο κ. Σφακιωτάκης δήλωσε πως οι Αρχές κάνουν αυτό που πρέπει, εξετάζοντας όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία.

Μάλιστα, χθες πραγματοποιήθηκε εκταφή μιας τροφίμου παρουσία αστυνομικών της Ασφάλειας και τεσσάρων ιατροδικαστών αλλά και πραγματογνωμόνων από την οικογένεια και τη δομή, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο θάνατός της προήλθε πράγματι από τα αίτια που αναφέρονται στην αντίστοιχη ληξιαρχική πράξη θανάτου. Ωστόσο, όπως επισήμανε στο kedenews.gr ο κ. Σφακιωτάκης, οι Αρχές δεν βρήκαν ίχνη εγκληματικής ενέργειας.