Λινού: «Θα προτιμούσα να εμβολιαστούν με άλλα εμβόλια οι ηλικίες 30 με 45»

Αθηνά Λινού
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

«Όλοι πρέπει να εμβολιαστούμε, δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος να προστατευτούμε» δήλωσε στην εισαγωγική της τοποθέτηση η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό του Open. Αυτό που διευκρίνισε είναι ότι «όσο ανεβαίνει η ηλικία, τόσο μικραίνει ο κίνδυνος ανάπτυξης θρομβώσεων».

Με βάση αυτή την προσέγγιση, όπως τόνισε η κ. Λινού, πολλές χώρες –πλην της Αγγλίας– «έχουν επιλέξει να εμβολιάζουν με την AstraZeneca τις μεγαλύτερες ηλικίες και να χρησιμοποιούν άλλα εμβόλια για τις νεότερες ηλικίες». «Αυτό που είπα και νομίζω ότι είναι σωστό είναι, αν έχουμε επαρκή εμβόλια, να εμβολιάσουμε με άλλα εμβόλια τις νεότερες ηλικίες, και κυρίως τις νεότερες γυναίκες».

Ερωτηθείσα η κ. Λινού για τον λόγο που η Ελλάδα ακολουθεί δικό της σχεδιασμό αναφορικά με την ηλικιακή ομάδα και την επιλογή των εμβολίων, τόνισε πως δεν μπορεί να το γνωρίζει, καθώς δεν ανήκει στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Εμβολιασμός ατόμου
Φωτογραφία: (EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ )

Ωστόσο, αυτό που ξεκαθάρισε στη συνέχεια είναι ότι η πιθανότητα των θρομβώσεων, ακόμη και στις μικρότερες ηλικίες, είναι πολύ μικρή, συγκεκριμένα 2 στις 100.000. «Με βάση τις δυνατότητες που έχουμε στον αριθμό των εμβολίων, του κινδύνου που διατρέχει η κάθε ηλικία, λαμβάνονται οι αποφάσεις» πρόσθεσε.

«Αν είχα μεγάλη πιθανότητα να νοσήσω, θα έκανα το πρώτο εμβόλιο που θα έβρισκα μπροστά μου, συνεπώς και της AstraZeneca. Αν έχω δυνατότητα να επιλέξω εμβόλιο ή να επιλέξω τη συμπεριφορά μου από πλευράς προστασίας, θα περίμενα λίγο» κατέληξε. 

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα