Θεμιστοκλέους: Εντός Ιουνίου θα έχουμε ανοίξει σε όλες τις ηλικιακές ομάδες

Μάριος Θεμιστοκλέους
© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

O Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μίλησε στο ΣΚΑΪ 100,3 και προχώρησε σε διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα, καθώς αναφέρθηκε και στο πότε πρόκειται να ανοίξει η πλατφόρμα και για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες. Ο ίδιος, εκτιμά πως μέσα στον Ιούνιο θα έχει ανοίξει ο εμβολιασμός για όλες σχεδόν τις ηλικιακές ομάδες.

«Θα γνωρίζουμε τις πρώτες ημέρες του Μαΐου πότε ακριβώς θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους 40-44 ετών»

Αρχικά, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δήλωσε: «Θα γνωρίζουμε τις πρώτες ημέρες του Μαΐου πότε ακριβώς θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους 40-44 ετών, καθώς εξαρτάται από τις συμμετοχές και τις παραδόσεις των εμβολίων».

Επίσης, διευκρίνισε πως η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα είναι η επόμενη για την οποία θα ανοίξουν όλα τα εμβόλια για τον κορονοϊό μιας και από Μεγάλη Πέμπτη θα ανοίξουν τα ραντεβού μόνο για τα Astrazeneca. Υπενθύμισε δε ότι η πλατφόρμα για τους 45 – 49 ετών ανοίγει το Μεγάλο Σάββατο.

103.000 ραντεβού εμβολιασμών για τους 30-39 ετών μέχρι στιγμής

Στη συνέχεια, αναφορικά με τους πολίτες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 30 μέχρι και 39 ετών, τόνισε πως έχουν προγραμματιστεί γύρω στα 103.000 ραντεβού για εμβολιασμούς. Όπως διευκρίνισε, πρόκειται για σημαντικό αριθμό, ο οποίος αναμένεται να ανέβει.

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για 18 ετών και άνω

Απαντώντας στην ερώτηση για το πότε πρόκειται να εμβολιαστούν τα άτομα εκείνα που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-30 ετών, σημείωσε πως «αν πάμε με βάση τον σχεδιασμό και τις παραδόσεις, πιστεύουμε ότι εντός του Ιουνίου θα έχουμε ανοίξει σχεδόν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες».

Επιπλέον, αναφορικά με αυτό το ζήτημα, νωρίτερα τη Μ. Τετάρτη, η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε: «Ευελπιστούμε ότι θα ανοίξει μέσα στο Μάιο η πλατφόρμα για τον εμβολιασμούς και της ηλικιακής ομάδας 18-30 ετών». Παράλληλα, η ίδια προέτρεψε τις πιο νεαρές ηλικίες, και ειδικά όσους πολίτες είναι πιο κινητικοί σε σχέση με τους 60αρηδες, να εμβολιαστούν νωρίς, για να βλέπουν τους οικείους και τους παππούδες τους.

Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο διάστημα το πρόγραμμα εμβολιασμού στη χώρα μας έχει ανεβάσει ρυθμούς και η πλατφόρμα για τα ραντεβού έχει ανοίξει ή να πρόκειται άμεσα να ανοίξει για όλες τις ηλικιακές ομάδες άνω των 30 ετών. Σύντομα λοιπόν, σειρά αναμένεται να πάρουν και οι νέοι άνω των 18 ετών.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Το πρόγραμμα των εμβολιασμών

  • Την Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 40-44 για το εμβόλιο της AstraZeneca
  • Το Μεγάλο Σάββατο 1η Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους συμπολίτες μας της ηλικιακής ομάδας 45-49 και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια
  • Από τις 5 Μαΐου αυξάνεται κατά πολύ η δυναμικότητα του συστήματος, καθώς θα αναπτυχθούν συνολικά 1.500 εμβολιαστικά κέντρα, ενώ θα προστεθούν και άλλα στη συνέχεια έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του Μαΐου και του Ιουνίου

Σημειώνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει δώσει το «πράσινο φως» για εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Johnson & Johnson οι οποίοι θα ξεκινήσουν στη χώρα μας την Τετάρτη 5 Μαΐου.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα