Τζανάκης: «Υπάρχει πολύ αργή αποκλιμάκωση, όχι σταθεροποίηση»

Νίκος Τζανάκης
latofm.gr

Ο Νίκος Τζανάκης, αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κρήτης, σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί (28/4) μίλησε, μεταξύ άλλων, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, τον εμβολιασμό των 30άρηδων, την πίεση που δέχεται το Ε.Σ.Υ. λόγω των νοσηλευόμενων ασθενών που δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά και τον εμβολιασμό των έγκυων γυναικών.

Πότε πέφτουμε κάτω από τα 3.000 κρούσματα;

Αρχικά, ο κ. Τζανάκης προχώρησε στην εκτίμηση πως μετά τις 20 Μαΐου πρόκειται να υπάρξει μείωση του αριθμού των κρουσμάτων Covid-19 κάτω από τα 3.000 περιστατικά ημερησίως.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του καθηγητή, «υπάρχει πολύ αργή αποκλιμάκωση, όχι σταθεροποίηση». Και όπως διευκρίνισε: «Γι’ αυτό υπάρχουν πολλοί λόγοι, όπως η βρετανική μετάλλαξη, η οποία μεταδίδεται πολύ, ότι δεν προσέχουμε, ότι Μάρτιος και αρχές Απριλίου ήταν η εποχή του ιού. Υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης όμως.

Ο κ. Τζανάκης σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ τόνισε: «Είχα πει ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα θα δούμε κρούσματα μεταξύ 2.500 και 2.800, θα δούμε και "τριάρια". Θα αρχίσουμε να μη βλέπουμε 3.000 (σ.σ. κρούσματα) μετά τις 20 Μαΐου, θα πέσουμε ως μέσο κυλιόμενο όρο στα 2.000 με 2.200. Θα πάμε αργά, αλλά το Ε.Σ.Υ. σιγά σιγά αποκλιμακώνεται, υπάρχει αρνητικό ισοζύγιο εισιτηρίων - εξιτηρίων το τελευταίο δεκαήμερο».

«Όλα τα νούμερα τις προηγούμενες πέντε Τρίτες ήταν πάνω από 4.000 κρούσματα, ακόμη και το 4.380 στις 6 Απριλίου αλλά και 30 Μαρτίου, όλες αυτές τις Τρίτες είχαμε υψηλά νούμερα. Το 3.310 κρούσματα είναι το χαμηλότερο από όλες αυτές τις Τρίτες. Από το 4.380 έχουμε πέσει στο 3.300» συνέχισε.

«Το συντριπτικό ποσοστό των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι»

Ο καθηγητής, μεταξύ άλλων, δεν δίστασε να επαναλάβει πως «το συντριπτικό ποσοστό των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι». Παράλληλα, ο ίδιος έκανε λόγο για «σπαρακτικές σκηνές αρνητών του εμβολιασμού στις ΜΕΘ».

«Σηκώνεις τα χέρια ψηλά...»

Και συνέχισε λέγοντας: «Διασωληνώνοντας κάποιον ηλικιωμένο σχετικά, ο οποίος έκλαιγε μπροστά στην εξέλιξη που είχε η υγεία του, εντοπίσαμε ότι, παρότι αρχές Μαρτίου τού προσφέρθηκε ο εμβολιασμός, δεν τον έκανε, κούνησε το κεφάλι του. Τι να του πεις εκείνη την ώρα. Συνειδητοποίησε εκείνη την ώρα ότι όλο αυτό θα μπορούσε να το είχε αποφύγει. Σηκώνεις τα χέρια ψηλά... Του προσφέρθηκε το εμβόλιο, το οποίο είναι ασφαλές, χωρίς επιβάρυνση τους προσφέρθηκε οργανωμένα και δυστυχώς δεν έτρεξαν να το κάνουν, ενάντια στην υγεία τους και την οικογένειά τους, με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό».

Επιπλέον, έφερε άλλο παράδειγμα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχει μια γριούλα της οποίας τα παιδιά ήταν αρνητές. Ήρθε, έζησε και μετά δεν ήθελαν να την πάνε στο σπίτι, φοβούνταν μην κολλήσουν. Ψάχναμε δομή για να πάμε τη γριούλα. Είναι πραγματικά γεγονότα που δεν πρέπει ο κόσμος να βάλει το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων για να πειστεί».

Για τα SMS μετακίνησης

Σε ό,τι αφορά τα SMS μετακίνησης, ο κ. Τζανάκης απάντησε δηκτικά, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ποια SMS; Στέλνει SMS πια κανείς; Τα ελέγχει κανείς; Νεκρό πράγμα, το οποίο βαυκαλιζόμαστε ότι συμβαίνει. Δεν συμβαίνει».

«Οι δραστηριότητες ανοίγουν, αλλά όχι με τη λογική "μπάτε σκύλοι αλέστε"»

Και συνέχισε λέγοντας πως οι δραστηριότητες ανοίγουν, αλλά με συγκεκριμένους όρους και υγειονομικά πρωτόκολλα, βασιζόμενα και στα self tests, και όχι με τη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε».

«Δεν νομίζω ότι μπορούν να κλείσουν δραστηριότητες με τον τρόπο που λειτουργούν. Το λιανεμπόριο λειτουργεί πια με όρους ιατρείου, δεν έχει αφήσει επιδημιολογικό αποτύπωμα» ανέφερε.

Για τους εμβολιασμούς ατόμων 30-39 ετών

Αναφορικά με το άνοιγμα της εμβολιαστικής πλατφόρμας 30-39, ο Νίκος Τζανάκης εκτίμησε πως «υπάρχει πολύ θετική ανταπόκριση στον εμβολιασμό, καθώς έχουν φρέσκα μυαλά», στιγματίζοντας την «πολιτική καταιγίδα που έχει ξεσπάσει πολλές φορές με ευθύνη πολιτικών και άλλων αναρμόδιων κύκλων, με εγκληματικές συνέπειες, καθότι κινδυνεύει να αναπροσαρμοστεί προς το χειρότερο το εμβολιαστικό πρόγραμμα πολλών χωρών».

Τζανάκης
SKAI.gr

Και εξήγησε πως «αυτό είναι το μεγάλο κακό και το εγκληματικό, καθότι θα θρηνήσουμε θύματα».

Για το εμβόλιο της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca 

«Δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας για το εμβόλιο της AstraZeneca. Δεν μπορούμε να ρίχνουμε στο εμβόλιο ό,τι μας συμβεί από εδώ και στο εξής. Πιθανώς συνδέεται με μια, ας το πούμε, σοβαρή επιπλοκή της τάξης των 4 ανά εκατ. Πολλοί λένε από 1 στις 100.000 μέχρι 4 στο εκατ. Αυτό είναι ένα πολύ καλό προφίλ ασφαλείας» είπε ο καθηγητής.

«Την ίδια στιγμή αυτοί που αρνούνται και δεν θέλουν να το κάνουν γι' αυτή την πιθανότητα, καπνίζουν, καταναλώνουν αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες χωρίς κανέναν ενδοιασμό, παράγοντες που θα επιφέρουν κακό στην υγεία τους. Γυναίκες που αρνούνται το εμβόλιο παίρνουν αντισυλληπτικά, που συνδέονται σε ποσοστό μισό έως ένα τοις χιλίοις με θρομβώσεις. Επομένως θα πρέπει να βάλουμε κάτω τη λογική… Σε πολλά άλλα φάρμακα και πολλές άλλες συνήθειες, όπως το κάπνισμα, έχουμε περισσότερες πιθανότητες για παρενέργειες» συνέχισε ο κ. Τζανάκης.

«Κάποιος που καπνίζει έχει 1 τοις χιλίοις, 1,5 τοις χιλίοις πιθανότητα να πάθει θρόμβωση τον επόμενο χρόνο. Κι όμως, συνεχίζουν να καπνίζουν. Γύρω στο 30% αυξάνονται οι πιθανότητες για θρόμβωση σε νοσηλεία με κορονοϊό. Ένας στους τρεις που θα νοσηλεύσουμε θα πάθει θρόμβωση. Και για να νοσήσει κάποιος έχει πιθανότητα 1 στα χίλια. Συνεπώς, έχουμε τεράστια πιθανότητα κινδύνου από τον κορονοϊό. Ο ιός αφήνει θέματα στην καρδιά, στους πνεύμονες. Ο κόσμος να έρθει στα συγκαλά του, να τρέχει και να κάνει τον εμβολιασμό που θα του προσφερθεί» συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα ξεκίνησε και η εξέταση της προσφυγής της Κομισιόν εναντίον της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca, η οποία έγινε με αφορμή την καθυστέρηση παράδοσης των δόσεων των εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Για τις εγκύους και τα εμβόλια: «Προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα πάθουν τίποτα»

Ο Νίκος Τζανάκης μιλώντας για τον εμβολιασμό των εγκύων διευκρίνισε πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία. Και τόνισε: «Προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα πάθουν τίποτα. Οι κυρίες που έμειναν έγκυες, με το Pfizer και το Moderna ανέπτυξαν αντισώματα αυτές και τα μωρά τους».

εγκυμονούσα
© Anna Civolani/Unsplash

«Όμως ποτέ δεν κάνουμε κάτι χωρίς κλινικές δοκιμές από πιστοποιημένους οργανισμούς όπως ο ΕΜΑ» κατέληξε ο ίδιος.

Δείτε το βίντεο:

Για τη σύνδεση εμβολίων και εγκύων μίλησε αναλυτικά και ο Στέφανος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, πως «δεν επιλέχθηκαν έγκυες στις έρευνες των εμβολίων, οπότε δεν υπάρχουν δεδομένα ασφάλειας γι’ αυτές τις γυναίκες, όπως και στις θηλάζουσες», εξηγώντας πως αυτός είναι ένας κανόνας που «ισχύει για όλα τα εμβόλια».

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα