Τζανάκης: Μέχρι τις 25 Μαΐου τα κρούσματα θα είναι 2.000 με 2.500

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι για κρούσματα από τον ΕΟΔΥ
Φωτογραφία: (Eurokinissi - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Την σοκαριστική πρόβλεψη που έκανε χθες, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ότι αναμένεται μέχρι τις 25 Μαΐου να καταγράφονται 400-500 νεκροί την εβδομάδα, σχολίασε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό του OPEN. 

«Αυτό είναι προεξοφλημένο και γίνεται όλες τις τελευταίες εβδομάδες, δεν είναι κάτι το οποίο θα γίνει μέσα στο Πάσχα και ούτε έχει σχέση μ' αυτές τις μέρες. Ο δείκτης των ατόμων σε ΜΕΘ και ο δείκτης θανάτων καθυστερούν περίπου δύο με τρεις εβδομάδες στην ύφεση σε σχέση με την ύφεση των κρουσμάτων» τόνισε ο κ. Τζανάκης. «Μετά τις 25 Μαΐου θα έχουμε καθαρή ύφεση στον αριθμό διασωληνωμένων» πρόσθεσε.

Γιατρός σε ΜΕΘ
Φωτογραφία: (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI)

Ο κ. Τζανάκης μάλιστα δήλωσε πως το ποσοστό της θνητότητας σ' αυτό το κύμα είναι κατά 20% με 25% μικρότερο από το προηγούμενο και αυτό «ακριβώς οφείλεται στην επίδραση του εμβολιασμού και στο γεγονός ότι νοσούν νεαρότερα άτομα, τα οποία κατά κανόνα είναι ''ανθεκτικότερα''».

Η χώρα σε φάση αποκλιμάκωσης

«Είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης, ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι κάτω από τη μονάδα, ακόμα και σε περιοχές με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, όπως είναι η Κοζάνη και η Πάτρα, ελάχιστες είναι αυτές που ξεπερνούν τη μονάδα ή κυμαίνονται οριακά εκεί» τόνισε ο καθηγητής Πνευομονολογίας. «Επομένως έχουμε ένα αποκλιμακούμενο πανδημικό δίκτυο, όσον αφορά τα κρούσματα, τα οποία περιμένουμε μέχρι τις 25 του μηνός θα ανέρχονται μεταξύ 2.000-2.500. Μάλιστα να σημειωθεί πως έχει σταθεροποιηθεί με αρνητικό ισοζύγιο ο δείκτης των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία. Αδειάζουν δηλαδή σιγά-σιγά» δήλωσε ο κ. Τζανάκης.

«Ελπίζω μέσα στη βδομάδα να λειτουργήσουν όλα, όπως μας έχουν συστήσει οι ειδικοί, η επιτροπή και η κυβέρνηση, έτσι ώστε να πάμε μετά το Πάσχα σε όλα αυτά τα ανοίγματα με ασφάλεια, με self tests και με επιτηρούμενο επιδημιολογικό πληθυσμό» τόνισε.

Τέλος, ερωτηθείς ο κ. Τζανάκης για τη νέα ινδική μετάλλαξη του ιού, δήλωσε πως «για να μας επηρεάσει θα πρέπει να επικρατήσει το στέλεχος στα κρούσματά μας».

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα