Αρκουμανέας: «Οι μεταλλάξεις πάντα γίνονται και πάντα μας ανησυχούν»

Αρκουμανέας
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο Παναγιώτης Αρκουμανέας, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), επισήμανε πως το 95% των ανθρώπων που βρίσκονται σε ΜΕΘ αλλά και όσων χάνουν τη ζωή τους έπειτα από επιπλοκές της νόσου Covid-19 είναι ανεμβολίαστοι έναντι του κορονοϊού.

Αρκουμανέας
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

«Το να πάμε να εμβολιαστούμε, αν έχουμε τη δυνατότητα, πρέπει να το κάνουμε αύριο»

Ο κ. Αρκουμανέας δήλωσε: «Το να πάμε να εμβολιαστούμε, αν έχουμε τη δυνατότητα, πρέπει να το κάνουμε αύριο» και συμπλήρωσε: «Στον ΕΟΔΥ εξετάζονται τα πλάνα “απελευθέρωσης” όσων πολιτών έχουν εμβολιαστεί έναντι της Covid-19».

Καταλυτικός ο ρόλος των self tests

Αμέσως μετά, αναφορικά με τα self tests, o πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε πως διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο μαζί με τους εμβολιασμούς ως προς τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι ειδικοί για τα μέτρα χαλάρωσης έναντι της πανδημίας. Μιλώντας στο Mega, είπε χαρακτηριστικά: «Είναι κέρδος τα self tests και έχουμε δημιουργήσει μια αίσθηση ασφάλειας στους πολίτες, με καλά για τη δημόσια υγεία αποτελέσματα».

«Είναι κέρδος τα self tests»

Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις του κορονοϊού που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, ο κ. Αρκουμανέας σημείωσε πως η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων συνεχίζεται κανονικά. Και εξήγησε: «Οι μεταλλάξεις πάντα γίνονται και πάντα μας ανησυχούν».

«Τα εμβόλια αυξάνονται και μέχρι τέλος Μαΐου θα έχουν φτάσει τα 5 εκατομμύρια»

Σε, ότι αφορά τη γενικότερη εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, ο Παναγιώτης Αρκουμανέας εκτίμησε πως είναι λάθος να εξετάζονται τα στοιχεία ανά ημέρα και όχι ανά εβδομάδα.

Και συνέχισε λέγοντας: «Είναι η τρίτη εβδομάδα που πέφτουν τα κρούσματα, έχει πέσει η θετικότητα, ενώ μετά από εννέα  εβδομάδες είχαμε μείωση και στους θανάτους. Τα στοιχεία αυτά δημιουργούν την αισιοδοξία για το μέλλον. Βρισκόμαστε στο τρίτο κύμα της πανδημίας, έχουμε αυξημένα κρούσματα, το σύστημα υγείας πιέζεται, αλλά βλέπουμε και τα αισιόδοξα στοιχεία, όπως είναι τα εμβόλια που αυξάνονται και μέχρι τέλος Μαΐου θα έχουν φτάσει τα 5 εκατομμύρια».

«Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα»

Απαντώντας στην ερώτηση για το πότε θα υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, ο κ. Αρκουμανέας ανέφερε «πως θα αργήσει» και ότι «πρέπει να τηρούμε τα μέτρα». «Υπάρχει μια κούραση από τον κόσμο, όμως τώρα πρέπει να δείξουμε αντοχή» συμπλήρωσε.

«Μέσα στο καλοκαίρι, νομίζω, θα έχουμε αρκετά καλύτερη εικόνα»

Μάλιστα, δεν δίστασε να αναφερθεί και στο παράδειγμα του Ισραήλ και την απελευθέρωση των δραστηριοτήτων εκεί, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο για την Ελλάδα «θα εξαρτηθεί από την πορεία των εμβολιασμών». «Μέσα στο καλοκαίρι, νομίζω, θα έχουμε αρκετά καλύτερη εικόνα, και από το φθινόπωρο, ανάλογα με τις παραδόσεις, θα έχουμε το τείχος ανοσίας, που απαιτεί πάνω από το 70% του κόσμου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ποιες ομάδες έχουν εμβολιαστεί και ποιες εμβολιάζονται τώρα

  • Το Σάββατο 24 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα για ραντεβού και στις ηλικίες 50 έως 54 ετών.
  • Στις 21 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς αλλά και για την ηλικιακή ομάδα 55 έως 59 ετών.
  • Στις 27 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού όσοι είναι ηλικίας 30 έως 39 ετών. Οι εμβολιασμοί θα γίνονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.
  • Στις 29 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού όσοι είναι ηλικίας 40-44.Οι εμβολιασμοί θα γίνονται επίσης με το εμβόλιο της AstraZeneca.
  • 1η Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού όσοι είναι ηλικίας 45-49, για όλα τα εμβόλια.
  • Από τις 10 Απριλίου έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικία 60-64, για όλα τα εμβόλια.
  • Στις 16 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα για πολίτες που πάσχουν από νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ηλικίας 18-59 ετών, και θα ακολουθήσουν σταδιακά και οι άλλες ομάδες.
  • Την Παρασκευή 2 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού όσοι είναι από 65 έως 69 ετών.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα