Λουκίδης: Δεν επιλέχθηκαν έγκυες στις έρευνες για τα εμβόλια

εγκυμονούσα
© Anna Civolani/Unsplash

Απαντήσεις σε ό,τι αφορά τη χορήγηση των εμβολίων κατά της νόσου Covid-19 σε εγκυμονούσες και θηλάζουσες έδωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέφανος Λουκίδης.

Ο καθηγητής, μεταξύ άλλων, διευκρίνισε πως «δεν επιλέχθηκαν έγκυες στις έρευνες των εμβολίων, οπότε δεν υπάρχουν δεδομένα ασφάλειας γι’ αυτές τις γυναίκες, όπως και στις θηλάζουσες», εξηγώντας πως αυτός είναι ένας κανόνας που «ισχύει για όλα τα εμβόλια».

έγκυος
© Juan Encalada/Unspalsh

Στη συνέχεια, ο κ. Λουκίδης είπε με περίσσια σιγουριά πως «οι μελέτες θα τρέξουν κάποια στιγμή», προσθέτοντας επίσης ότι «αν είναι μεγάλο το ρίσκο για εμφάνιση υποκείμενων νοσημάτων», τότε «κατά περίπτωση συνιστάται να γίνεται». Και ξεκαθάρισε: «Μόνο από την ιατρική βιβλιογραφία μπορεί κάποιος να πάρει ασφαλή δεδομένα».

«Φέτος εξαφανίσαμε τη γρίπη λόγω της μάσκας και του εμβολιασμού»

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας χαρακτήρισε «μύθο» πως το εμβόλιο κατά της γρίπης δύναται να προστατέψει από τον κορονοϊό, αποσαφηνίζοντας παράλληλα πως «φέτος εξαφανίσαμε τη γρίπη λόγω της μάσκας και του εμβολιασμού».

«Όσον αφορά τον πνευμονιόκοκκο, μειώσαμε σημαντικά τις μολύνσεις. Είχαμε λιγότερους εχθρούς» τόνισε.

«Είναι λογικό να υπάρχουν επιφυλάξεις από τους πολίτες σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό τους»

Σχετικά με τις επιφυλάξεις των πολιτών για τον εμβολιασμό τους, ο κ. Λουκίδης είπε πως «είναι λογικό να υπάρχουν», όμως επισήμανε πως «φάνηκε από χώρες που έκαναν ισχυρό και ταχύ εμβολιαστικό πρόγραμμα ότι είδαν αποτέλεσμα που δεν είδαν άλλες». «Εξακολουθούμε να νοσηλεύουμε ανθρώπους που είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν και δεν το έκαναν» επισήμανε ο ίδιος στη συνέχεια.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca

Τέλος, αναφερόμενος στη σύγχυση που έχει προκύψει στους πολίτες από τον διαφορετικό τρόπο χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Στέφανος Λουκίδης είπε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση έπρεπε να έχει κοινή γραμμή σε όλες τις χώρες».

Και κατέληξε λέγοντας πως «δεν μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα. Είναι εύλογο το ερώτημα του κόσμου. Έχουμε θέσει δέκα ηλικιακά όρια σε δέκα χώρες».

Γιατί δεν πρέπει να εμβολιάζονται οι έγκυες με AstraZeneca και Johnson & Johnson;

Στο θέμα του εμβολιασμού των εγκύων με εμβόλια ιικού φορέα, όπως αυτά της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, αναφέρθηκε και η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού.

Η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για την ασφάλεια του εμβολιασμού των εγκύων έχουν προέλθει από τις ΗΠΑ και είναι από εμβολιασμούς με εμβόλια mRNA, τα οποία είναι εκείνα που έδειξαν ότι δεν υπάρχει φόβος ανησυχίας.

Κατά 99,9% και τα ιικού φορέα θα είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της κύησης και «το μόνο στο οποίο μειονεκτούν είναι ότι ακόμα δεν υπάρχουν δεδομένα, όπως για τα τεχνολογίας mRNA, για απόλυτα ασφαλή χορήγηση».

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα