Άνοιγμα τουρισμού – Τσιλίδης: Τα υγειονομικά πρωτόκολλα και η… δυσνόητη καθυστέρηση με τη Ρωσία

Νησί Ελλάδα
Φωτογραφία: Pixabay

Χθες, Παρασκευή 14 Μαΐου άνοιξε και επίσημα η αυλαία για τον τουρισμό στη χώρα μας και με τη σειρά τους οι πολίτες επιστρέφουν στην… κανονικότητα. Η κυβέρνηση προχώρησε την περασμένη Τετάρτη σε ειδίκευση της άρσης των περιοριστικών μέτρων που αφορούν το λιανεμπόριο, την κατάργηση των sms και το ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας. 

Να σημειωθεί πως η πρώτη πτήση από το εξωτερικό και συγκεκριμένα τη Ζυρίχη, μία μέρα πριν το «επίσημο άνοιγμα», έφτασε την Πέμπτη το απόγευμα στη Ζάκυνθο, ενώ είχαμε μαζική άφιξη αεροσκαφών και στη Ρόδο.

Να γίνει σωστή ενημέρωση των τουριστών

Ωστόσο, λόγω και της παρούσας επιδημιολογικής εικόνας και του αριθμού κρουσμάτων, απαιτείται αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων για να μην ξεφύγει η διαχείριση της πανδημίας. Για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να τηρηθούν με σκοπό την ασφαλή υποδοχή και παραμονή των τουριστών στην Ελλάδα, μιλά στο news2u.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, Λύσανδρος Τσιλίδης, ο οποίος όπως αναφέρει δεν μπορεί προς το παρόν να κάνει προβλέψεις για την κινητικότητα της φετινής τουριστικής περιόδου, ενώ εφιστά την προσοχή στην κυβέρνηση να επιτευχθεί η σωστή ενημέρωση των ξένων. 

Λύσανδρος Τσιλίδης
Φωτογραφία: Youtube

«Αυτή είναι η εμμονή μας από την 1η του χρόνου και με την πρόσφατη ανακοίνωσή μας, που στείλαμε σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στην Πολιτεία και στο γραφείο του πρωθυπουργού ότι τα πρωτόκολλα που έχουν ανακοινωθεί μερικώς είναι σε διαδικασία υλοποίησης, αλλά υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Αυτά τα μικρά σημεία είναι τα πιο θεσμικά για την εκκίνηση του τουρισμού. Ευελπιστούμε ότι θα πετύχουμε τον στόχο της ενημέρωσης των ξένων για να μπορούν να αποφασίσουν τον προορισμό που θα επιλέξουν για τις διακοπές τους» δήλωσε ο κ. Τσιλίδης για την εκκίνηση του τουρισμού.

Οι προβλέψεις για τη φετινή τουριστική χρονιά 

Ερωτηθείς, ο ίδιος για τη φετινή κίνηση της τουριστικής χρονιάς δήλωσε πως «όπως και πέρυσι πέσαμε μέσα στους στόχους, έτσι και φέτος από την πρώτη στιγμή λέμε τα ίδια πράγματα. Αν και περιμέναμε μέχρι τα τέλη Μαΐου, να έχουμε δεδομένα, αυτό το παρατείνουμε για τις 20 Ιουνίου, καθώς δεν έχει αλλάξει τίποτα». «Οι αγορές είναι σε μηδενική κατάσταση, με πολύ μικρή κινητικότητα, κάτι το οποίο δεν ικανοποιεί τις επιθυμίες μας, άρα δεν μπορούμε μέχρι τις 20 Ιουνίου να δώσουμε κανένα μέγεθος, διότι τα πράγματα είναι τραγικά» πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων για τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα, ο κ. Τσίλιδης τόνισε πως «η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ακόμα είμαστε στο ‘‘πορτοκαλί’’, διότι δεν έχουν προχωρήσει σε ρυθμούς ταχύτητας οι εμβολιασμοί, αν και κινούνται μεθοδικά, δεν έχουμε τον ικανοποιητικό αριθμό, ο οποίος θα βοηθούσε περισσότερο», εξηγώντας πως αυτό είναι ένα «αρνητικό δεδομένο». 

Τουρίστρια σε νησί
Φωτογραφία: Pexels

«Ωστόσο βλέπω ότι κάθε μέρα στην επικοινωνία που έχουμε και τις υποσχέσεις που παίρνουμε και την επιθυμία του να τρέξουμε να προλάβουμε, όσο περισσότερο μπορούμε τη χρονιά, πιστεύω ότι 20 Ιουνίου, θα έχουμε κάποια νέα δεδομένα, ώστε να μιλήσουμε αριθμητικά» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η τουριστική κίνηση που φαίνεται να έρχεται στα τέλη Ιουνίου, θα είναι πολύ μικρή με την περισσότερη κινητικότητα να σημειώνεται μεταξύ Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Το μεγάλο στοίχημα είναι να επιμηκύνουμε την περίοδο, πράγμα που είναι πολύ χλωμό» πρόσθεσε.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων αναφέρθηκε και στην αγορά της Ρωσίας, με τους Έλληνες αξιωματούχους να εκτιμούν πως οι πτήσεις τσάρτερ από τη Ρωσία μπορούν να ξεκινήσουν στα τέλη Μαΐου. «Έχουμε και το πρόβλημα της μεγάλης καθυστέρησης, με τη Ρωσία, η οποία είναι μια πολύ μεγάλη αγορά. Έπρεπε να τρέξουμε να προλάβουμε τα γεγονότα και εκεί μάλλον έχουμε μια καθυστέρηση, η οποία είναι δυσνόητη για την ευρύτερη τουριστική αγορά» κατέληξε ο κ. Τσιλίδης.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα