Τουρισμός - Νησιά: Ως το τέλος Ιουνίου η ολοκλήρωση του εμβολιασμού στους κατοίκους

εμβόλιο pfizer
© AP

Από αύριο, 14 Μαΐου, ανοίγει και επίσημα ο τουρισμός στη χώρα και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών μίλησε για την πορεία των εμβολιασμών των κατοίκων στα νησιά. 

Η κ. Πελώνη τόνισε ότι η συνεχής επιτάχυνση της επιχείρησης εμβολιασμού είναι ιδιαίτερα σημαντική για την προστασία της δημόσιας υγείας και την ασφαλή επανεκκίνηση δραστηριοτήτων. Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά και σε άλλα 36 ολοκληρώνονται έως το τέλος Μαΐου, ενώ για τα υπόλοιπα 19 μεγαλύτερα νησιά μας –με εξαίρεση την Κρήτη– μπαίνει σε εφαρμογή η επιχείρηση "Γαλάζια Ελευθερία", με στόχο τον εμβολιασμό όλων των μόνιμων κατοίκων τους ηλικίας 18 και άνω με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson μέχρι το τέλος Ιουνίου». 

Νησί Σαντ6ορίνη
Photo: Pexels

 
«Στο πλαίσιο αυτό, στη μάχη για την οικοδόμηση του τείχους ανοσίας, μπαίνουν νέα εμβολιαστικά κέντρα του Ε.Σ.Υ. και κινητά συνεργεία εμβολιασμού, ενώ ουσιαστική είναι η βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και η στήριξη από εθελοντικές οργανώσεις και κινητές ιατρικές μονάδες, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» πρόσθεσε η κ. Πελώνη.

«Στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό συμπολιτών μας των ηλικιακών ομάδων 30-44 με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια. Η αρχή θα γίνει με την ηλικιακή ομάδα των 40-44 και θα ακολουθήσουν διαδοχικά οι ομάδες των 35-39 και 30-34. Εντός του Ιουνίου –εφόσον επιβεβαιωθούν από τις εταιρείες οι προγραμματισμένες παραδόσεις εμβολίων– εκτιμάται ότι  θα ανοίξουν και οι πλατφόρμες εμβολιασμού για τις ηλικιακές ομάδες 25-29 και 18-24» ανέφερε.

Αναφορικά με τις μετακινήσεις προς και από τα νησιά –με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα– τόνισε ότι είναι υποχρεωτική η προσκόμιση είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών ή βεβαίωσης νόσησης, που θα ισχύει μετά τους δύο έως εννέα μήνες μετά.  

Ο έλεγχος θα είναι υποχρεωτικός από αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες και υπόχρεοι είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες 5 ετών και άνω, πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι λεπτομέρειες για το άνοιγμα του τουρισμού θα ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα από τον αρμόδιο υπουργό Χάρη Θεοχάρη.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα