Γώγος - Κορονοϊός: «Ίσως οι εμβολιασμένοι μπορούν να μην φορούν μάσκα»

Χαράλαμπος Γώγος
© EUROKINISSI

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος, ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος και ο Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισαν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού των πολιτών προκειμένου να υπάρξει αναχαίτιση στη μετάδοση του κορονοϊού.

Δημόπουλος: Μεταλλάξεις στο κέντρο της Αθήνας

Αρχικά, ο κ. Δημόπουλος δήλωσε πως υπάρχουν μεταλλάξεις που δημιουργούνται στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα ένα στέλεχος που φαίνεται ότι αυξάνει τη μετάδοση.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι όλων των μεταλλάξεων έως τώρα. Παρ' όλα αυτά χρειάζεται αρκετή προσοχή και υπευθυνότητα για να μην υπάρξουν μελλοντικές υπερμεταλλάξεις. Μάλιστα, όπως ανέφερε, από το φθινόπωρο, ενδεχομένως, θα πρέπει να προχωρήσουμε και σε εμβολιασμούς παιδιών.

Ο ίδιος τόνισε επίσης πως θα πρέπει να συνεχίσουμε να φοράμε τη μάσκα στα νοσοκομεία και στα ΜΜΜ, καθώς βοήθησε στη μείωση μετάδοσης της γρίπης. «Σχεδόν εξαφανίστηκε» είπε χαρακτηριστικά.

λοιμωξιολόγοι Σκάι
© Youtube

Γώγος: Ίσως και χωρίς μάσκα οι εμβολιασμένοι στους εξωτερικούς χώρους

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο κ. Γώγος υποστήριξε πως υπάρχει πρόβλημα με τους εσωτερικούς χώρους, καθώς η μετάδοση σε κλειστούς χώρους είναι μεγαλύτερη.

Στον αντίποδα τα πράγματα στους εξωτερικούς χώρους είναι σαφώς καλύτερα, ενώ οι εμβολιασμένοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να κυκλοφορήσουν και χωρίς μάσκα.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς, είπε ότι το 85% των γιατρών έχει εμβολιαστεί, όμως θα πρέπει να πειστεί και το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό.

Βασιλακόπουλος: Μόνο με τα εμβόλια μπορεί να αντιμετωπιστεί η πανδημία

Ο κ. Βασιλακόπουλος υποστήριξε πως στα νησιά που έχει επιβληθεί τώρα lockdown έγιναν μεγάλες συναθροίσεις που ευνόησαν τη διάδοση του κορονοϊού.

Όσον αφορά το χάπι κατά του κορονοϊού, είπε ότι αν πάρει έγκριση θα είναι πολύ χρήσιμο, όμως αυτό είναι κάτι πολύ μακρινό για να το συζητάμε τώρα.

Και οι τρεις καθηγητές πάντως αναφέρθηκαν στη μεγάλη σημασία που έχει το να δοθούν μαζικά εμβόλια στις τρίτες χώρες.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα