Εμβολιασμός: Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για τα προνόμια

εμβόλιο pfizer
© AP

Για τα προνόμια που θα έχουν οι εμβολιασμένοι πολίτες της χώρας κυρίως από το φθινόπωρο συζητά το κυβερνητικό επιτελείο. Σαφώς είναι νωρίς ακόμα για αποφάσεις, καθώς –όπως τόνισε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη– η συζήτηση αυτή θα έχει βάση μόλις ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ομοίως και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, εμφανίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα αρνητικός.

Μέχρι στιγμής, σημειώνεται πως οι εμβολιασμένοι μπορούν να ταξιδέψουν στα νησιά επιδεικνύοντας μόνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού (αφού όμως έχουν περάσει 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση τους).

Επίσης, από την 1η Ιουνίου θα τεθεί σε λειτουργία το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό, που έρχεται να υλοποιήσει την πρόταση της χώρας μας για διευκόλυνση των ταξιδιών σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή φέρουν αρνητικό τεστ.

Από τα παραπάνω λοιπόν είναι κατανοητό πως τα ταξίδια για τους εμβολιασμένους πολίτες δεν θα διαφέρουν πολύ από αυτά της προ Covid εποχής, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους, για τους οποίους η διενέργεια, επίδειξη και καταχώριση PCR, rapid ή self test είναι υποχρεωτική.

Άνοιγμα άλλων δραστηριοτήτων μόνο για εμβολιασμένους;

Ένα πιθανό σενάριο είναι πως τα προνόμια των εμβολιασμένων ενδέχεται να μην περιορίζονται μόνο στα ταξίδια, αλλά να δοθούν και για μια σειρά άλλες δραστηριότητες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις για τα προνόμια των εμβολιασμένων θα αρχίσουν να «φουντώνουν» όταν φτάσει ώρα για το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων στην εστίαση και άλλων κέντρων ψυχαγωγίας σε κλειστούς χώρους. Άλλωστε, στους εσωτερικούς χώρους οι πολίτες θα βγάζουν αναγκαστικά τη μάσκα προκειμένου να απολαύσουν το καφέ ή το φαγητό τους.

Επίδειξη αρνητικών τεστ

Τι θα γίνεται όμως με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατ΄ επιλογήν, εφόσον τότε θα έχουν ανοίξει όλες οι εμβολιαστικές πλατφόρμες; Θα εισέρχονται ελεύθερα στο εσωτερικό των εστιατορίων, των μπαρ ή των κινηματογράφων ή θα πρέπει να επιδεικνύουν κάποιο αρνητικό τεστ; Ένα από τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι η είσοδος στους παραπάνω χώρους να είναι ελεύθερη για όσους έχουν εμβολιαστεί και να επιτρέπεται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί μόνο με την επίδειξη αρνητικών τεστ.

Σαφώς μια τέτοια επιλογή, παρότι θα θεωρηθεί για κάποιους ως «δέλεαρ» ώστε όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν άμεσα, πρακτικά θα δημιουργήσει κάποια προβλήματα στη συγκεκριμένη ομάδα, η οποία θα πρέπει να προμηθεύεται τεστ για ιδιωτική χρήση και άρα να καταβάλλει κάθε φορά το αντίστοιχο ποσό στο φαρμακείο.

Άλλωστε, παραμένει άγνωστο αν τα self tests θα δίνονται δωρεάν στους πολίτες και μετά το πέρας του καλοκαιριού. Σε αυτή την περίπτωση, το κόστος θα ήταν μεγάλο και ενδεχομένως αποτρεπτικό για κάποιον που θέλει να βγαίνει έξω, οφείλοντας να επιδεικνύει αρνητικό τεστ.