Εμβολιασμός - Γιαμαρέλλου: Η υποχρεωτικότητα πρέπει να συζητηθεί για τους νοσηλευτές

Νοσηλεύτης
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού και τον εμβολιασμό των υγειονομικών μίλησε νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό του Mega, η καθηγήτρια Παθολογίας και λοιμωξιολόγος, Ελένη Γιαμαρέλλου.

«Οι ιοί γενικώς κάνουν εύκολα μεταλλάξεις. Απόδειξη ότι κάθε χρόνο χρησιμοποιούμε άλλο εμβόλιο για τη γρίπη. Επομένως αναμένεται και στον κορονοϊό να υπάρχει μετάλλαξη, πόσο μάλλον όταν είσαι σε φάση επιδημίας. Η πρώτη μετάλλαξη που αντιμετωπίσαμε ήταν η βρετανική που διαδόθηκε πολύ εύκολα παγκοσμίως, γιατί μεταδιδόταν πολύ γρήγορα. Η ινδική μετάλλαξη φαίνεται ότι δεν κάνει βαριά συμπτώματα. Η νιγηριανή, το ίδιο, αλλά δεν είναι πολλά τα κρούσματα για να έχουμε αρκετά δεδομένα. Στις γνωστές μεταλλάξεις, τα εμβόλια που έχουμε είναι δραστικά», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Γιαμαρέλλου.

Αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας, η ίδια τόνισε ότι «Αυτή τη στιγμή με απασχολεί η ομάδα άνω των 65 ετών, που έχουμε ένα 35% που δεν έχει πάει να εμβολιαστεί. Όταν είσαι σε αυτή την ηλικία κινδυνεύεις 20 φορές περισσότερο αν μπεις στην ομάδα να πεθάνεις. Η δεύτερη ομάδα που με ανησυχεί είναι οι νοσηλευτές μας, που ένα ποσοστό γύρω στο 25% δεν έχει εμβολιαστεί».

Εμβόλιο
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

«Θα πρέπει να συζητηθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολίου για τους νοσηλευτές»

«Συζητείται σε όλη την Ευρώπη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Από τη μία είσαι ελεύθερος να αποφασίσεις και ο καθένας λέει ότι είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του. Αλλά οι ιώσεις δε μένουν σε εμάς. Μπορεί ένας να κολλήσει, και να κολλήσει μετά 100 άτομα. Προσπαθούμε να περιορίσουμε με τα εμβόλια την πανδημία, να έχουμε ένα καλοκαίρι πιο ελεύθερο. Πιθανόν το νοσηλευτικό προσωπικό, επειδή αντιμετωπίζουν δύσκολες περιπτώσεις είναι φυσικό να έχουν κάποιο μικρό φόβο. Αλλά αυτό το φόβο πρέπει να τον αποβάλουν, γιατί έχει εμβολιαστεί τόσος κόσμος παγκοσμίως. Θεωρώ ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολίου πρέπει να συζητηθεί για τους νοσηλευτές, και για την ασφάλεια των ίδιων», είπε η κ. Γιαμαρέλλου σχετικά με το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους νοσηλευτές.

Τέλος, αναφορικά με το περιστατικό της διπλής θρόμβωσης που υπέστη άνδρας στην Κρήτη μετά τον εμβολιασμό του με AstraZeneca, η κ. Γιαμαρρέλου τόνισε πως «η περίπτωση είναι σε διερεύνηση, ξέρω ότι το παιδί χειρουργήθηκε και πήγε πολύ καλά. Συνέπεσαν όλα αυτά κοντά με τον εμβολιασμό του. Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο γεγονός ή έφταιγε το εμβόλιο. Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα για να το πούμε αυτό με ασφάλεια. Καλό θα ήταν οι γυναίκες που προγραμματίζουν εγκυμοσύνη και οι γυναίκες κάτω των τριάντα ετών να κάνουν τα εμβόλια mRNA».

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα