Εμβολιασμός – Ωνάσειο για περιστατικό περικαρδίτιδας: Θα ενημερωθεί ο ΕΟΦ

To Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο προχώρησε σε ανακοίνωση αναφορικά με το περιστατικό περικαρδίτιδας μετά από εμβολιασμό ασθενούς, τονίζοντας πως η ασθενής εμβολιάστηκε στο Εμβολιαστικό Κέντρο του ΩΚΚ και μετά παρουσίασε περικαρδίτιδα, και αφού έλαβε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή επέστρεψε στην οικία της.

Παράλληλα, η ανακοίνωση του ΩΚΚ αναφέρει πως πρόκειται να ενημερωθεί ο ΕΟΦ για το συμβάν και τη χρονική του συσχέτιση μς τον εμβολιασμό9 κατά της λοίμωξης Covid-19.

Εμβόλιο
Photo: Pexels

Η ανακοίνωση του ΩΚΚ

«Σε συνέχεια δημοσιευμάτων που αφορούν ασθενή που παρακολουθείται στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, ενημερώνουμε ότι η ασθενής εμβολιάστηκε στο Εμβολιαστικό Κέντρο του ΩΚΚ και ακολούθως εμφάνισε περικαρδίτιδα, η οποία επίσης διαγνώστηκε και αντιμετωπίστηκε στο νοσοκομείο μας. Η ασθενής αφού έλαβε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή επέστρεψε στην οικία της», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΩΚΚ.

Προσθέτει ότι «θα ενημερώσει ως οφείλει την αρμόδια υπηρεσία, που είναι η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, για το συμβάν και τη χρονική του συσχέτιση με τον εμβολιασμό, χωρίς αυτό να σημαίνει και αιτιολογική συσχέτιση».

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται πως αυτό είναι το πρώτο περιστατικό περικαρδίτιδας, που χρονικά συνδέεται με τον εμβολιασμό έναντι της νόσου Covid-19, το οποίο καταγράφηκε σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, μια γυναίκα ασθενής με σοβαρό υποκείμενο νόσημα προσήλθε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου με οξύ πόνο στο στέρνο.

Η ασθενής, όπως αναφέρεται, είχε λάβει τη Δευτέρα 17 Μαΐου τη δεύτερη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, καθώς πάσχει από σπάνια νόσο, η οποία προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα και την καρδιά.

Σύμφωνα με δική της ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στα κοινωνικά δίκτυα, το βράδυ της 17ης Μαΐου αισθάνθηκε μια κακουχία και την επόμενη ημέρα «ανέβασε» υψηλό πυρετό και λίγο αργότερα, παρουσίασε πόνο στη μέση του στέρνου.

Μάλιστα, όπως αναφέρει, ο πόνος στο στέρνο ήταν τόσο έντονος, που θεώρησε ότι πάθαινε έμφραγμα. Έχοντας ωστόσο λάβει οδηγίες από το εμβολιαστικό Τμήμα του Ωνασείου για τυχόν συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό, έλαβε κατ΄ οίκον αντιόξινο σκεύασμα και εν συνεχεία προσπάθησε να ηρεμήσει. Την Τετάρτη ξύπνησε μεν σε καλύτερη κατάσταση, αλλά είχε δυσχέρεια στην αναπνοή, γεγονός που την οδήγησε το βράδυ της ίδιας ημέρας στα ΤΕΠ του Ωνασείου.

Η ιατρική ομάδα των ΤΕΠ, αλλά και ο θεράπων ιατρός της για το χρόνιο σπάνιο νόσημα από το οποίο και πάσχει, διέγνωσαν περικαρδίτιδα και της χορήγησαν την ενδεδειγμένη αγωγή. Η ασθενής αυτή τη στιγμή έχει επιστρέψει στο σπίτι της και συνεχίζει την αγωγή της. Τέλος, η κατάσταση της υγείας της πρόκειται να επαναξιολογηθεί από τον θεράποντα ιατρό της την Παρασκευή, όταν και θα ολοκληρώσει την απαραίτητη αγωγή που της έχει δοθεί. 

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα