Κορονοϊός - Εμβολιασμοί: Η νόσος μπορεί να κάνει θρομβώσεις σε ποσοστό 18-20%

Εμβόλιο
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ανήσυχοι είναι οι πολίτες μετά τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί μετά τον εμβολιασμό τεσσάρων ατόμων με τα εμβόλια αυτά των AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Σχετικά με την περίπτωση της 44χρονης στην Κρήτη, η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μίλησε νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό του Mega και ξεκαθάρισε ότι οι εξετάσεις, ο έλεγχος δεν έχουν βγει (από τον ΕΟΦ) για το αν υπάρχει συσχέτιση της θρόμβωσης με το εμβόλιο. «Θα το γνωρίζουμε στα επόμενα 2-3 24ωρα».

«Δεχόμαστε ότι έχει πάρει τα αποτελέσματα και υπάρχει σύνδεση με το εμβόλιο. Η ίδια η νόσος μπορεί να κάνει θρομβώσεις σε ποσοστό 18-20%. Το εμβόλιο μπορεί να κάνει θρομβώσεις σε ποσοστό 0,002%. Επιμένουμε ότι η ίδια η νόσος έχει υψηλά ποσοστά θρομβώσεων. Δεν μπορούμε να πούμε “σταματάμε τον εμβολιασμό”», υπογράμμισε.

Όπως είπε, κάθε φάρμακο έχει παρενέργειες, κι αν κάποιος διαβάσει το ειδικό χαρτάκι στο κουτί «δεν θα πάρει ούτε ασπιρίνη».

Εμβόλιο
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

«Το σύνδρομο VITT είναι μια πολύ σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή, που έχει συσχετισθεί με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson και συνδυάζει θρομβοπενία και θρομβώσεις σε ασυνήθεις θέσεις, συχνότερα στους φλεβώδεις κόλπους του εγκεφάλου και στα σπλαγχνικά αγγεία. Το σύνδρομο δεν έχει σχέση με τα mRNA εμβόλια (Pfizer και Moderna), εμφανίζεται σε ποσοστό 98% μετά την πρώτη δόση τις πρώτες 28 ημέρες και σε μικρότερο ποσοστό μετά τη δεύτερη δόση και είναι πιο συχνό σε γυναίκες κάτω των 50.

Αν κάποιος άνθρωπος θέλει να εμβολιαστεί με AstraZeneca, στη Γερμανία οι αριθμοί λένε 11 περιστατικά σε 1 εκατ. εμβολιασμούς. Οκτώ στη Βρετανία ανά 1 εκατ. Δηλαδή 10 περιστατικά κατά μ.ο. στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα έχουμε εμβολιάσει 880.000 ασθενείς με AstraZeneca σίγουρα θα έχουμε κάποια περιστατικά VITT. Η πιθανότητα με βάση μια ανάλυση του Cambridge να πάθει ένα τροχαίο βγαίνοντας από το σπίτι για να πάει να εμβολιαστεί είναι 38 περιστατικά στο 1 εκατ.», τόνισε ο καθηγητής νευρολογίας ΕΚΠΑ Τσιβγούλης.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα