ΕΛ.ΑΣ.: Εξάρθρωση σπείρας που διακινούσε ναρκωτικά και έκλεβε οχήματα

σπείρα ναρκωτικά

Πολυμελής σπείρα που έκλεβε αυτοκίνητα και διακινούσε ναρκωτικά, εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών.

Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, συνελήφθησαν σε Αθήνα, Αρτέμιδα, Νέα Μάκρη, Κορωπί, Γέρακα και Γλυκά Νερά, δέκα άτομα, εκ των οποίων οι τρεις αλλοδαποί, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, της παράβασης της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών, περί όπλων και πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Συγκατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση, είναι τέσσερα επιπλέον άτομα, εκ των οποίων τα τρία έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται, ενώ το τέταρτο είναι φυλακισμένο.

αυτοκίνητα σπείρα

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η εγκληματική οργάνωση ήταν δομημένη σε δύο υποομάδες με άμεση συνεργασία μεταξύ τους και δραστηριοποίηση στις κλοπές οχημάτων και στη διακίνηση ναρκωτικών. Οι δράστες λάμβαναν μέτρα αντιπαρακολούθησης, οι συνομιλίες τους πραγματοποιούνταν σε διαδικτυακές εφαρμογές με κωδικοποιημένες εκφράσεις, ενώ άλλαζαν συχνά τηλεφωνικές συνδέσεις, ενεργοποιημένες με στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών.

Σημειώνεται, ότι το κάθε όχημα που έκλεβαν είχε «παραγγελθεί» εκ των προτέρων, ενώ η σπείρα διέθετε ειδικό υπολογιστικό σύστημα, το οποίο απενεργοποιούσε το αντικλεπτικό σύστημα του αυτοκινήτου. Οι κατηγορούμενοι οδηγούσαν τα κλεμμένα οχήματα κυρίως στην περιοχή της Νέας Μάκρης και του Κορωπίου, για τουλάχιστον τρεις μέρες, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν φέρουν κάποιο σύστημα εντοπισμού.

Στη συνέχεια, τα οδηγούσαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου υπήρχε η κατάλληλη τεχνογνωσία και εξαρτήματα - εργαλεία για την αποσυναρμολόγησή τους. Τα εξαρτήματα από τα αποσυναρμολογούμενα οχήματα, είτε τα χρησιμοποιούσαν για να ανακατασκευάσουν άλλα οχήματα είτε τα πωλούσαν ως ανταλλακτικά σε ενδιαφερόμενους αγοραστές. Όσον αφορά τους καταλύτες από τα κλεμμένα, λόγω της υψηλής αξίας τους, τους πωλούσαν σε εταιρεία ανακύκλωσης.

σπείρα αυτοκίνητα

Από την προανακριτική έρευνα, έχουν εξιχνιαστεί έως τώρα 12 κλοπές οχημάτων, στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, ενώ ταυτοποιήθηκαν τουλάχιστον 480 συναλλαγές κοκαΐνης.

Από τις αστυνομικές έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων: Οκτώ αυτοκίνητα και μια μοτοσυκλέτα, πλήθος ανταλλακτικών και εξαρτημάτων αυτοκινήτων, 20 εγκέφαλοι αυτοκινήτων, 23 γραμμάρια κοκαΐνης, 5,3 γραμμάρια κάνναβης, μικροποσότητα αναβολικών, το χρηματικό ποσό των 15.310 ευρώ, 3 σιδερογροθιές, 8 φυσίγγια και 39 κινητά τηλέφωνα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της ΕΛΑΣ, η εγκληματική οργάνωση εκτιμάται ότι αποκόμισε ποσό μεγαλύτερο από 154.000 ευρώ.

Η πλειοψηφία των κατηγορουμένων έχει συλληφθεί για παρόμοια αδικήματα. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

πηγή: ΑΠΕ

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα