Παυλάκης: «Ανοίγουμε χωρίς να τηρείται οποιαδήποτε προδιαγραφή»

Έλεγχος στα πλοία
(EUROKINISSI/ΙΣΜΗΝΗ ΚΑΡΛΗ)

Για την πορεία της πανδημίας και τον εμβολιασμό στη χώρα μας μίλησε νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό του Mega o γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης

Αναφερόμενος στους ελλιπείς ελέγχους στα πλοία που πηγαίνουν προς τα νησιά, όπως καταγγέλλουν τηλεθεατές της εκπομπής, ο κ. Παυλάκης είπε: «Πρέπει να προσέξουμε. Μερικές φορές έχω την αίσθηση ότι βάζουμε τα χέρια μας και βγάζουμε τα μάτια μας. Ενώ υπάρχουν προδιαγραφές, υπάρχει ενημέρωση, ανοίγουμε χωρίς να τηρείται οποιαδήποτε προδιαγραφή, και αυτό το βλέπετε γύρω σας. Βεβαίως και είναι επικίνδυνο αυτό. Αψηφούμε τον ιό, που θα γυρίσει και θα ξαναδαγκώσει».

«Το κύμα στην Ελλάδα είναι σε αποδρομή»

Ερωτηθείς ο κ. Παυλάκης για τον αριθμό των κρουσμάτων, δήλωσε πως «το κύμα δεν κόβεται με “ανάσες”, το κύμα κόβεται αν κοπούν οι επαφές. Ως επιστήμονας δεν μπορώ να πω "ναι" σε πράγματα που είναι παράλογα. Είναι στο 3,93% η θετικότητα των κρουσμάτων στις μετρήσεις. Αυτό σημαίνει για εμένα ότι η Ελλάδα δεν μετράει αρκετά. Αυτό το ποσοστό θα έπρεπε να είναι λιγότερο από 2 ή λιγότερο από 1%.

Rapid test
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αν η Ελλάδα αυτή τη στιγμή τετραπλασίαζε τις μετρήσεις, ο δείκτης θα μπορούσε να κατέβει κάτω από το 2% αύριο το πρωί. Αλλά αν γίνουν περισσότερες μετρήσεις, θα ανέβουν και τα κρούσματα. Λέω συνέχεια να γίνουμε Πορτογαλία, γιατί εκεί έκοψαν το σκληρό κύμα ρίχνοντας τα κρούσματα κατά 1.200% μέσα σε έναν μήνα. Το κύμα στην Ελλάδα είναι σε αποδρομή. Το πρόβλημα είναι πόσο γρήγορα θα κατέβει και πόσο θα κοστίσει. Έτσι που πάει αυτό το κύμα, θα μπει Ιούλιος μέχρι να κοπούν τα κρούσματα και οι θάνατοι, να υπάρξει σημαντική μείωση. Αυτό είναι πρόβλημα για τους τουρίστες που θέλουν να έρθουν».

Παιδιά και εμβολιασμός

Μιλώντας τέλος για την πορεία των εμβολιασμών αλλά και για τις σκέψεις για εμβολιασμό των παιδιών, ο κ. Παυλάκης είπε: «Στους γεροντότερους που είχαν όλη την άνεση να κάνουν πρώτοι το εμβόλιο, αντί να έχουμε 90% εμβολιαστική κάλυψη, τα νούμερα είναι πολύ χαμηλότερα. Τα εμβόλια είναι το καλύτερο πράγμα που έχουμε. Και για τα παιδιά ισχύει αυτό. Έχουμε τις μελέτες πια και τώρα εγκρίθηκαν τα εμβόλια για τα παιδιά. Όποιος δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο στα παιδιά του, είναι πια δική του ευθύνη. Ο ιός επεκτείνεται ολοένα και περισσότερο σε νεότερες ηλικίες και νομίζω ότι προσπαθεί να επεκτείνει το “ρεπερτόριό” του τώρα που έχουμε μπλοκάρει τους γεροντότερους με εμβόλια κ.λπ. Έξι μήνες από τώρα ο ιός μπορεί να προτιμά πολύ περισσότερο τα παιδιά και να κάνει πολύ χειρότερη ασθένεια. Δεν το ξέρουμε αυτό».

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα