Εξαδάκτυλος: Κοινωνική υποχρέωση ο εμβολιασμός των άνω των 60 ετών

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος με μάσκα
(EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ)

Ο εμβολιασμός των παιδιών θα αφορά κυρίως όσα αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα υγείας, και επίσης δεν μπορεί να είναι μαζικός επειδή το ένα τρίτο των ευπαθών ηλικιακών ομάδων δεν έχει επιλέξει να εμβολιαστεί, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Είναι πρωθύστερο το ερώτημα» όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου στον ΣΚΑΪ. Επί του παρόντος, ξεκαθάρισε, «οι εμβολιασμοί παιδιών αφορούν παιδιά που για ιδιαίτερο λόγο υγείας κινδυνεύουν περισσότερο από άλλα, δεν αφορά μαζικό εμβολιασμό παιδιών η συζήτηση αυτή την στιγμή. Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά από τον κορωνοϊό κινδυνεύουν ελάχιστα, τόσο να νοσήσουν βαριά όσο και να έχουν σοβαρές επιπτώσεις».

«Στην Ελλάδα έχουμε μία εκκρεμότητα που δεν πρέπει να αφήσουμε και διατηρήσουμε επί μακρόν», τόνισε ο ίδιος, «αλλά να την ρυθμίσουμε τώρα. Ένα 30%-35% των ανθρώπων άνω των 60 ετών, αυτών που κυρίως κινδυνεύουν από την covid-19, αυτών που προστατεύτηκαν από το σύνολο της κοινωνίας επί 15 μήνες με πολύ δύσκολο, επώδυνο τρόπο, δεν έχουν σπεύσει να εμβολιαστούν. Πρέπει να το κάνουν άμεσα, το οφείλουν. Στον εαυτό τους, στα παιδιά και τα εγγόνια τους. Πρέπει πρώτα να λυθεί αυτό το θέμα. Είναι αυτοί για τους οποίους αποδείχθηκε η αλληλεγγύη όλης της κοινωνίας και των νεώτερων ηλικιών. Φοιτητές λείπουν από τα πανεπιστήμιά τους, μαθητές από τα θρανία τους, για να προστατευτούν πρωτίστως αυτές οι ηλικιακές ομάδες που κινδύνευσαν, από τις οποίες είχαμε και τις βαρύτατες απώλειες. Πρέπει πρώτα να καλυφθεί το 30%-35% που είναι ανεμβολίαστο εκεί και μετά να δούμε τα υπόλοιπα».

Πρέπει να γίνει σαφές, συνέχισε ο κ. Εξαδάκτυλος ότι ο εμβολιασμός των άνω των 60 ετών «προκύπτει ως κοινωνική υποχρέωση ... δεν έχει γίνει σαφές για ποιο λόγο πολλοί νέοι άνθρωποι έχασαν σπουδές ή μεροκάματα, ευκαιρίες εργασίας. Και κάποιο ποσοστό που από την πρώτη στιγμή είχε την ευκαιρία δεν κλείνει ραντεβού ... Πρέπει ενδεχομένως να γίνει λίγο πιο προσωπικό, λιγότερο γραφειοκρατικό το σύστημα για τα ραντεβού ... δεν έχει ανθρώπινη παρουσία μέχρι τη στιγμή που κάποιος διαβαίνει το κατώφλι του εμβολιαστικού κέντρου».