BBC: Η Ελλάδα δελεάζει με τα 19 Covid-free νησιά της

Τουρισμός στην Ελλάδα
Πηγή φωτογραφίας: Unsplash

Ρεπορτάζ του BBC στη Μήλο αναφέρεται στην επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σύμφωνα με την οποία έχει τεθεί ο στόχος να μετατραπούν τα νησιά της χώρας σε ταξιδιωτικούς προορισμούς «χωρίς Covid».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πολλοί από τους κατοίκους της Μήλου βασίζονται στον τουρισμό και καλωσορίζουν το φιλόδοξο σχέδιο, προκειμένου το νησί να υποδεχτεί ξανά τους τουρίστες.

Μάλιστα, μέχρι τα μέσα Ιουνίου, αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι κάτοικοι του νησιού αλλά και οι εποχικοί εργαζόμενοι.

«Ανησυχώ πολύ. Είναι άλλο να υπάρχουν στο νησί 5.000 άνθρωποι και άλλο 25.000, όπως γίνεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο» δήλωσε η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας της Μήλου, Μόρφω Βαλλά.

Εστιατόρια, ξενοδοχεία, τουριστικά καταστήματα, επιχειρήσεις που παράγουν παραδοσιακά προϊόντα, σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του νησιού ζουν από τον τουρισμό και τώρα περιμένουν με αγωνία το άνοιγμα του κλάδου, καταλήγει το ρεπορτάζ του BBC.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συμβουλεύει να γίνονται μόνο τα απαραίτητα ταξίδια στην Ελλάδα, με εξαίρεση μια λίστα νησιών που είναι Covid-free, όπως η Κως, η Κέρκυρα και η Κρήτη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» θα περιλαμβάνει 19 νησιά, με όλους τους κατοίκους άνω των 18 ετών να εμβολιάζονται έως το τέλος αυτού του μήνα.

Πολλά από τα νησιά της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Μήλου, βασίζονται στον τουρισμό και οι περισσότεροι ντόπιοι χαιρέτισαν το σχέδιο επανέναρξης του τουρισμού.

Το 2020 η Ελλάδα καλωσόρισε μόνο το ένα τέταρτο του συνηθισμένου αριθμού επισκεπτών της. Ο Θοδωρής Βαμβακάρης, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου από τη Μήλο, είπε ότι δεν έχει δει τουρίστες εδώ και ενάμιση χρόνο. «Είναι πολύ δύσκολο για έναν άντρα της ηλικίας μου να μη βλέπει ανθρώπους και να βλέπει ότι δεν υπάρχει επικοινωνία και ενέργεια στον γύρω χώρο» είπε στο BBC.

Ο Γιάννης Χαβάκης, εκπαιδευτής καταδύσεων από τη Μήλο, είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε εμβολιασμένοι. Οι περισσότεροι από τους πελάτες μας εμβολιάζονται. Κάνουμε εξετάσεις και δεν φοβόμαστε» και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε εάν κάποιος έχει τον ιό ή όχι και έτσι συνεχίζουμε».