Μοντέλο Σιγκαπούρης - Τουρίστες: Σκέψεις για Covid test και κατά την αναχώρηση από Ελλάδα

τουρίστες αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος
© (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στο επίκεντρο των συζητήσεων του κυβερνητικού επιτελείου βρίσκεται το ζήτημα των τεστ κορονοϊού στο οποίο θα πρέπει να υποβάλλονται οι τουρίστες προκειμένου να επιστρέφουν στις χώρες τους.

Ένας μεγάλος αριθμός τουριστών από αυτούς που αναμένεται να έρθουν στα ελληνικά νησιά δεν θα είναι εμβολιασμένοι, οπότε θα πρέπει να έχουν ένα PCR test –συνήθως 72 ωρών οι περισσότεροι– για να μπορούν να επιστρέφουν στις χώρες τους. Το πρόβλημα όμως είναι πως τα ελληνικά νησιά δεν έχουν τις υποδομές για να πραγματοποιούν τόσο μεγάλο όγκο τεστ σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει λύση σε αυτό το ζήτημα και το πιθανότερο σενάριο που εξετάζεται είναι να συγκεντρώνονται όλα τα τεστ και να πηγαίνουν στα νησιά που έχουν αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα, να στέλνονται με την πρωινή ή τη μεσημεριανή πτήση, να γίνεται η επεξεργασία των τεστ και σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουν τις απαντήσεις οι τουρίστες για να επιστρέφουν στην πατρίδα τους. 

Τεστ αναπνοής

Παράλληλα, η κυβέρνηση θέλει να αποκλείσει την είσοδο στα σύνορα σε τουρίστες που είναι θετικοί στον κορονοϊό. Μάλιστα, υπάρχει έντονος προβληματισμός για τα χερσαία σύνορα –Εύζωνοι, Προμαχώνας–, καθώς υπάρχει ο φόβος για πλαστά πιστοποιητικά. Γι' αυτό τον λόγο υπάρχει η σκέψη να εφαρμοστεί το μοντέλο της Σιγκαπούρης, δηλαδή ένα τεστ αναπνοής που γίνεται όπως το αλκοτέστ και δίνει αποτέλεσμα μέσα σε ένα λεπτό με ποσοστό επιτυχίας 90%.