AstraZeneca - Δημόπουλος: «Πιο μικρή η πιθανότητα για θρόμβωση στη δεύτερη δόση»

Εμβόλιο
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Για τη διακοπή χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca στους κάτω των 60 ετών, τοποθετήθηκαν νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό του Mega, ο πρύτανης ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Υπάρχει σαφής μείωση των ασθενών με covid, κάθετη πτώση των νοσηλειών, αποφόρτιση των ΜΕΘ, μείωση των θανάτων. Αυτό οφείλεται στον εμβολιασμό. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα» δήλωσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Δημόπουλος.

Αναφορικά με όσους έκαναν την πρώτη δόση εμβολίου με AstraZeneca, τόνισε ότι εφόσον δεν διαπιστώθηκε θρόμβωση στην πρώτη δόση, «η πιθανότητα για θρόμβωση στην δεύτερη είναι ακόμα πιο μικρή».

«Να κάνει ο κόσμος τη δεύτερη δόση εμβολίου. Για την αντιμετώπιση της ινδικής μετάλλαξης, εάν αυτή επικρατήσει, είναι σημαντικό να έχουν γίνει και οι δύο δόσεις» υπογράμμισε, ενώ έκανε λόγο ότι επιθυμητό σενάριο είναι σε κάποιο διάστημα να χορηγείται αναλόγως φύλου και ηλικιακής ομάδας, συγκεκριμένο εμβόλιο. «Ενδεχομένως σε νεαρά άτομα στο μέλλον να αποδειχθεί προτιμότερο εμβόλιο μέσω αδενοϊού (AstraZeneca και Johnson & Johnson) παρά mrna» τόνισε.

Εμβόλιο
EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

«Σώσαμε πολλές ζωές με το AstraZeneca»

«Η επιστημονική κοινότητα ανέδειξε ότι υπάρχουν οι εξαιρετικά σπάνιες επιπλοκές μετά το AstraZeneca» σημείωσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος από την πλευρά του, λέγοντας ότι κάθε φορά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ζυγίζει τον κίνδυνο «την πιθανότητα επιπλοκής, και το προσδοκώμενο όφελος. Δηλαδή αν κάνω το εμβόλιο από τι γλιτώνω».

«Όταν η επιδημία ήταν στην κορύφωσή της» σημείωσε, «και ο ιός ήταν παντού στην κοινότητα, η πιθανότητα να νοσήσης ήταν πολύ μεγάλη. Συνεπώς, ένας άνθρωπος 50 χρονών, μπορούσε να νοσήσει και πιθανόν να πεθάνει».

«Δεν είμαστε πειραματόζωα. Δεν είχαμε Pfizer και Moderna. Είχαμε μια συγκεκριμένη διαθεσιμότητα εμβολίων. Αυτοί που έλαβαν εμβόλιο Astrazeneca μειώθηκε ο κίνδυνος να νοσήσουν. Σώσαμε πάρα πολλές ζωές από αυτό» κατέληξε.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα