Έναρξη των εργασιών ειδικής διυπουργικής ομάδας εργασίας για τους εργαζόμενους στον πολιτισμό

Ειδική διυπουργική ομάδα

Συγκροτείται από εκπροσώπους των υπουργείων Πολιτισμού, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών υπό τον συντονισμό του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, «έργο και αντικείμενο της ομάδας εργασίας, που συστάθηκε με πρωτοβουλία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη είναι, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κλάδου, η εξέταση και αξιολόγηση του εργασιακού και ασφαλιστικού θεσμικού πλαισίου των εργαζομένων και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού και η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου προτάσεων θεσμικών αλλαγών, κινήτρων (οικονομικών, φορολογικών, ασφαλιστικών) και άλλων μέτρων, με στόχο την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του εργασιακού και ασφαλιστικού πλαισίου, την τήρηση των εργασιακών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των εργοδοτών, τη διευκόλυνση της δηλωμένης εργασίας και την εν γένει θωράκιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού».

Για το θέμα ο κ. Γιατρομανωλάκης, δήλωσε: «Ο σύγχρονος πολιτισμός και ο δημιουργικός κλάδος προσδιορίζονται και καθορίζονται από τους ανθρώπους τους. Γι' αυτόν τον λόγο η θωράκιση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής μας για την ενίσχυση του σύγχρονου πολιτισμού στην Ελλάδα. Μέσα από τις εργασίες της διυπουργικής αυτής ομάδας στοχεύουμε να καταρτίσουμε ένα σύνολο προτάσεων με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός συνολικού, φορολογικού, εργασιακού και ασφαλιστικού πλαισίου προς όφελος των εργαζομένων και επαγγελματιών του κλάδου και κατ' επέκταση της χώρας».