Κομισιόν για AstraZeneca: Διεκδικούμε την παράδοση των δόσεων

O εκπρόσωπος της Κομισιόν Στεφάν Κερσμέκερ ερωτηθείς σχετικά με τη νομική προσφυγή εναντίον της AstraZeneca, τόνισε πως η Κομισιόν δεν διεκδικεί οικονομική αποζημίωση, αλλά την παράδοση των δόσεων των εμβολίων κατά της νόσου Covid-19 από την εταιρεία.

«Ο στόχος μας δεν έχει αλλάξει»

Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε το εξής: «Ο στόχος μας δεν έχει αλλάξει. Θέλουμε η AstraZeneca να παραδώσει τις δόσεις που έχουν συμφωνηθεί». Και συνέχισε λέγοντας: «Οι εμβολιασμοί προχωρούν, τα κράτη μέλη χρειάζονται τα εμβόλια. Αυτός είναι ο στόχος των ενεργειών μας. Αυτές οι ενέργειες μεταφράζονται σε δύο συγκεκριμένες νομικές διαδικασίες».

Πρόσθεσε επίσης, ότι αυτό που ζήτησε η Επιτροπή είναι να αναγνωριστεί το επείγον της κατάστασης, η ανάγκη ότι αυτά τα εμβόλια χρειάζονται γρήγορα και να διαβεβαιώσει το δικαστήριο την παράδοση των εμβολίων, ενώ η δεύτερη διαδικασία είναι για τους ίδιους λόγους, για να υπάρξει διαβεβαίωση ότι η ΕΕ ότι θα λάβει τις δόσεις και να υπάρξει έλεγχος εάν υπήρξε καταπάτηση της προσυμφωνίας για αγορά εμβολίων.

«Ως Κομισιόν πιστεύουμε ότι η AstraZeneca δεν σεβάστηκε τους όρους και τις προϋποθέσεις της συμφωνίας»

«Εμείς ως Κομισιόν πιστεύουμε ότι η AstraZeneca δεν σεβάστηκε τους όρους και τις προϋποθέσεις της συμφωνίας και το περιεχόμενο αυτής της διαδικασίας», σημείωσε ο Στεφάν Κερσμέκερ.

Και αμέσως μετά, όπως μεταδίδει και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει διεκδίκηση οικονομικής αποζημίωσης, είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε την παράδοση των δόσεων». Και συμπλήρωσε: «Και για να το κάνουμε αυτό ζητάμε από το δικαστή να ζητήσει από την εταιρεία την παράδοση των δόσεων κι αυτό μπορεί να συμβεί με την επιβολή κυρώσεων για παράδειγμα με στόχο την παράδοση των δόσεων».

Στο βέλγικο δικαστήριο η διαμάχη Κομισιόν-AstraZeneca

Παράλληλα, να σημειωθεί πως σήμερα Τρίτη, ξεκινά η εισαγωγική ακρόαση στην προσφυγή της Κομισιόν και των κρατών μελών της Ε.Ε. κατά της AstraZeneca, αναφορικά με τις καθυστερημένες παραδόσεις εμβολίων. 

Ουσιαστικά, πρόκειται για τη δεύτερη νομική κίνηση της Κομισιόν κατά της εταιρείας, όπου ζητά κυρώσεις. Υπενθυμίζεται πως η πρώτη νομική κίνηση της Κομισιόν ήταν η προσφυγή της στο δικαστήριο τον Απρίλιο, ζητώντας από την AstraZeneca να παραδώσει τις δόσεις που είχε δεσμευτεί.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα