Ευρωζώνη: Στο 1,6% η ενίσχυση του πληθωρισμού

Σημαία Ευρώπης
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Επιτάχυνση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης για τον Απρίλιο παρουσιάζουν τα στοιχεία του γραφείου στατιστικών στοιχείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επιτάχυνση οφείλεται στην απότομη αύξηση του κόστους της ενέργειας και των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το Reuters υπήρχε αύξηση των τιμών καταναλωτή στις 19 χώρες του ευρώ κατά 0,6%, σε μηνιαία βάση και 1,6% σε ετήσια βάση.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στοχεύει στο να φτάσει ο πληθωρισμός κοντά στο 2% μεσοπρόθεσμα, ωστόσο προειδοποίησε ότι η ταχύτερη ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στα αποτελέσματα σύγκρισης με τις πολύ χαμηλές τιμές ενέργειας πέρυσι. 

Χαρτονομίσματα
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αύξηση στις τιμές ενέργειας

Αύξηση παρουσίασαν και οι τιμές της ενέργειας, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η οποία ανήλθε σε 10,4% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, προσθέτοντας 0,96 ποσοστιαίες μονάδες στο τελικό ποσοστό πληθωρισμού. Από την άλλη πλευρά, το κόστος των μη επεξεργασμένων τροφίμων, μειώθηκε 0,3% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο.

Χωρίς αυτούς τους δύο δείκτες οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,5% σε μηνιαία βάση και κατά 0,8% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας επιβράδυνση από την ετήσια αύξηση 1% τον Μάρτιο.

Οι τιμές των υπηρεσιών, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα δύο τρίτα του ΑΕΠ της ευρωζώνης, αυξήθηκαν 0,9% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα