Ευρωζώνη: Ισχυρή ανάκαμψη τον Μάιο

Σημαία Ευρώπης
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Ο υψηλότερος ρυθμός επιχειρηματικής δραστηριότητας καταγράφτηκε τον Μάιο στην Ευρωζώνη, καθώς πέρα από την ισχυρή ώθηση στο μεταποιητικό τομέα προστέθηκε και η σημαντική ανάκαμψη των υπηρεσιών.

Η επιτάχυνση των εμβολιασμών έδωσε την δυνατότητα άρσης κάποιων περιορισμών, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν μερικές οικονομικές δραστηριότητες και να βελτιωθεί η κατάσταση στην Ευρωζώνη συνολικά.

Άρση περιορισμών – Εκτίναξη υπηρεσιών

Με το άνοιγμα αρκετών εταιρειών ο δείκτης αγορών PMI αυξήθηκε στις 56,9 μονάδες από τις 53,8 τον Απρίλιο. Η επίδοση αυτή αποτελεί την υψηλότερη από τον Φεβρουάριο του 2018 και πάνω από το όριο μεταξύ συρρίκνωσης και αύξησης της δραστηριότητας.

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,4% αυτό το τρίμηνο. «Τα μέτρα για τον περιορισμό του κορονοϊού χαλάρωσαν τον Μάιο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Οκτώβριο, διευκολύνοντας μία ιδαίτερα χαρακτηριστική βελτίωση στη δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών, η οποία συνοδεύτηκε από μία ακόμη ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα με ρυθμούς σχεδόν ρεκόρ», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Κρις Γουίλιαμσον.

Η συσσωρευμένη ζήτηση ευνόησε τις νέες δραστηριότητες, που σε όλο το διάστημα της πανδημίας ήταν κάτω από το όριο των 50 μονάδων και για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2018 εκτινάχθηκε στις 56,7 μονάδες.

Ερμού κόσμος
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Οριακή επιβράδυνση στο μεταποιητικό τομέα

Μικρή ήταν η επιβράδυνση του μεταποιητικού τομέα ο οποίος άντεξε στην πανδημία. Ο PMI του τομέα υποχώρησε οριακά στις 62,8 μονάδες από το υψηλό επίπεδο των 62,9 μονάδων του Απριλίου.

Ρεκόρ στις εισροές

Τα προβλήματα από την πλευρά της προσφοράς οδήγησαν σε αύξηση ρεκόρ των τιμών των εισροών. Ο σχετικός δείκτης εκτινάχθηκε στις 86,5 από 82,2 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδα από το 1997 που άρχισε η έρευνα της IHS Markit.

«Πόσο θα διαρκέσουν αυτές οι πληθωριστικές πιέσεις θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα η προσφορά θα ευθυγραμμισθεί ξανά με τη ζήτηση, αλλά επί του παρόντος η ανισορροπία επιδεινώνεται, οδηγώντας στις υψηλότερες πιέσεις στις τιμές που έχουν καταγραφεί ποτέ», δήλωσε ο Γουίλιαμσον.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα