Πατέρας Προτάσεβιτς: Ο γιός μου έχει υποβληθεί σε βασανιστήρια, φαίνεται να έχει σπασμένη μύτη

Ρομάν Προτάσεβιτς

Στη φυλακή κρατείται από χθες ο 26χρονος δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς. Το βράδυ της Δευτέρας δόθηκε στη δημοσιότητα ένα βίντεο το οποίο δείχνει τον Λευκορώσο με πρησμένο πρόσωπο να ομολογεί πως βρισκόταν πίσω από τις περσινές πορείες διαμαρτυρίας στο Μινσκ. Για το εν λόγω βίντεο μίλησε ο πατέρας του ο οποίος ανέφερε πως πρόκειται περί προιόν εξαναγκασμού.

«Δεν είναι τα λόγια του, δεν είναι αυτός ο τονισμός που έχει κατά την ομιλία του. Είναι συγκρατημένος και μπορείτε να δείτε ότι είναι νευρικός», είπε ο Προτάσεβιτς για τον γιο του, όπως μεταδίδει το skynews, προσθέτοντας ότι παρατήρησε πως δεν είναι τα δικά του τσιγάρα στο τραπέζι καθώς δεν τα καπνίζει αυτά.

"Συνεπώς, νομίζω ότι εξαναγκάστηκε"

Ο πατέρας τόνισε ότι ο γιος του δεν θα μπορούσε να παραδεχτεί ότι προκαλεί μαζικές αναταραχές, γιατί απλά δεν έκανε κάτι τέτοιο. Παράλληλα εκτίμησε πως ο 26χρονος έχει υποβληθεί σε βασανιστήρια γιατί φαίνεται να έχει σπασμένη μύτη.

Ο μπλόγκερ με έδρα τη Λιθουανία και η σύντροφός του, Σόφια Σαπέγκα, συνελήφθησαν και οι δύο μόλις αποβιβάστηκαν, ενώ ο 26χρονος Ρομάν εμφανίστηκε σε διάφορα κανάλια της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram τη Δευτέρα, αναγνωρίζοντας ότι έπαιξε ρόλο στην οργάνωση μαζικών ταραχών στο Μινσκ πέρυσι.

«Είναι πιθανό η μύτη του να είναι σπασμένη, επειδή το σχήμα της έχει αλλάξει και φαίνεται σαν να είναι μακιγιαρισμένος. Όλη η αριστερή πλευρά του προσώπου του έχει πούδρα» δήλωσε ο Προτάσεβιτς .

Τι αναφέρει ο 26χρονος στο βίντεο:

“Το προσωπικό μου συμπεριφέρεται με απολύτως ικανοποιητικό τρόπο και με σεβασμό στον νόμο. Συνεχίζω να συνεργάζομαι με τους ερευνητές”, ανέφερε.

Στο βίντεο, που κυκλοφόρησε σε πολλά κανάλια της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, ο Προτασέβιτς δηλώνει επίσης ότι βρίσκεται σε μια φυλακή υποδίκων στο Μινσκ και αρνείται ότι έχει καρδιολογικά προβλήματα, όπως αναφέρθηκε σε ορισμένους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Το δίκτυο ενημέρωσης NEXTA, πάντως, υποστηρίζει ότι ο δημοσιογράφος έπεσε θύμα ξυλοδαρμού. Η μητέρα του 26χρονου ενημέρωσε τους συνάδελφους του ότι νοσηλεύεται με πρόβλημα στην καρδιά.

 

Υπενθυμίζεται πως ο 26χρονος ταξίδευε με πτήση της Ryanair από την Αθήνα στο Βίλνιους της Λιθουανίας όταν το λευκορωσικό μαχητικό εξέτρεψε το αεροσκάφος ώστε να προσγειωθεί στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, όπου ο επικριτής του Λουκασένκο τέθηκε υπό κράτηση.