Λευκορωσία – Λουκασένκο: Κατηγορεί «αυτούς που θέλουν το κακό» της χώρας

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο εξαπέλυσε μια σφοδρή επίθεση, κατηγορώντας «αυτούς που θέλουν το κακό» της χώρας του, τονίζοντας ότι προσπαθούν να «στραγγαλίσουν» τη Λευκορωσία.

Την είδηση αυτή μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belta, και προέρχεται από τα πρώτα σχόλια του Αλεξάντρ Λουκασένκο μετά την αναγκαστική προσγείωση του επιβατικού αεροσκάφους της Ryanair που προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή.

Αλεξάντερ Λουκασένκο
© Twitter

Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο υπεραμύνθηκε του τρόπου με τον οποίο η πρώην σοβιετική δημοκρατία διαχειρίστηκε την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair την Κυριακή και κατηγόρησε εκείνους που επέκριναν τη συγκεκριμένη ενέργεια, υποστηρίζοντας ότι «παραβιάζουν κόκκινες γραμμές» και πως εγκαταλείπουν την κοινή λογική στις επιθέσεις τους κατά της Λευκορωσίας.

«Ενήργησα νόμιμα προστατεύοντας τον κόσμο», δήλωσε ο Λευκορώσος ηγέτης, σύμφωνα με το πρακτορείο Belta, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επιπλέον, ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι εξωτερικές δυνάμεις διεξάγουν «υβριδικό πόλεμο» κατά της Λευκορωσίας.

Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε ότι τα αμυντικά συστήματα του σταθμού πυρηνικής ενέργειας της χώρας του τέθηκαν σε κατάσταση υψηλού συναγερμού κατά την εκτροπή του αεροσκάφους, σύμφωνα με το Belta, ενώ προσπάθησε να υπερασπιστεί τον τρόπο διαχείρισης του περιστατικού.

Το χρονικό της Αεροπειρατείας στο αεροσκάφος

Υπενθυμίζεται πως ένας αεροσκάφος της αεροπορικής εταιρείας Ryanair, το οποίο πετούσε από Ελλάδα για Λιθουανία προχώρησε σε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ αντί για τον τελικό του προορισμό που ήταν το Βίλνιους, ενώ συνέλαβαν και τον γνωστό δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς για «κρατική αεροπειρατεία».

Ρομάν Προτάσεβιτς
Twitter

Επιπλέον. οι αρμόδιες αρχές συνέλαβαν και την σύντροφο του δημοσιογράφου, Σοφία Σαπέγκα, η οποία μέσα από τη φυλακή, ομολόγησε ότι «ενεργούσε κατά του λευκορωσικού κράτους».

Ρομάν Προτάσεβιτς
Πηγή: ruptly

Άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου ζητά η Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί για την άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Προτάσεβιτς, όπως ανέφερε μόλις χθες ο Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της Ε.Ε. Την ίδια ώρα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής υπογραμμίζει ότι «η Ε.Ε. θα εξετάσει τις συνέπειες αυτής της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων κατά των υπευθύνων».

Ειδικότερα, η ανακοίνωση ανέφερε ότι «στις 23 Μαΐου, οι αρχές της Λευκορωσίας, σε ένα απαράδεκτο βήμα, ανάγκασαν ένα πολιτικό αεροπλάνο να εκτελέσει έκτακτη προσγείωση στο Μινσκ. Το αεροπλάνο, που ανήκει σε εταιρεία της Ε.Ε., που πέταγε μεταξύ δύο πρωτευουσών της Ε.Ε. και μετέφερε περισσότερους από 100 επιβάτες, αναγκάστηκε να προσγειωθεί αφού αναχαιτίστηκε από στρατιωτικό αεροσκάφος της Λευκορωσίας».

«Ένας από τους επιβάτες της πτήσης, ο κ. Ρομάν Προτάσεβιτς, ανεξάρτητος δημοσιογράφος από τη Λευκορωσία, κρατήθηκε από τις αρχές της Λευκορωσίας (...) Πρόκειται για μια ακόμη κατάφωρη προσπάθεια των αρχών της Λευκορωσίας να σιωπήσουν όλες τις φωνές της αντιπολίτευσης», συμπλήρωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ και τόνισε: «Ζητούμε την άμεση απελευθέρωση του κ. Προτάσέβιτς».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «κατά την εκτέλεση αυτής της καταναγκαστικής πράξης, οι αρχές της Λευκορωσίας έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών και του πληρώματος. Πρέπει να διεξαχθεί διεθνής έρευνα για αυτό το περιστατικό για να διαπιστωθεί τυχόν παραβίαση των διεθνών αεροπορικών κανόνων».

Τέλος, κατέληξε λέγοντας ότι «αυτό το ζήτημα θα τεθεί κατά την προσεχή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Ε.Ε. θα εξετάσει τις συνέπειες αυτής της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων κατά των υπευθύνων».

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα