Πούτιν - Λουκασένκο: Αύριο η συνάντηση στο Σότσι

Αλεξάντερ Λουκασένκο και Βλαντιμίρ Πούτιν
© Twitter

Ο  εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ ανακοίνωσε πως την Παρασκευή στο Σότσι της Ρωσίας θα συναντηθούν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, λέγοντας, μάλιστα πως  «δεν προβλέπονται δηλώσεις στον Τύπο».

Στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν «τα επίκαιρα ζητήματα της περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, η υλοποίηση των κοινών σχεδίων στον εμπορικό-οικονομικό, ενεργειακό και πολιτιστικό-ανθρωπιστικό τομέα, καθώς και τα θέματα προώθησης της ενοποίησης στο πλαίσιο του Ενωσιακού κράτους», σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η προηγούμενη συνάντηση των δύο ήταν μόλις στις 22 Απριλίου στο Κρεμλίνο και είχε διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερις ώρες.

Τι δήλωσαν οι δύο πλευρές για το περιστατικό της αναγκαστικής προσγείωσης του αεροπλάνου

Υπενθυμίζουμε πως για την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους, το Κρεμλίνο δήλωσε πως δεν έχει κανένα λόγο να μην πιστεύει τις εξηγήσεις της Λευκορωσίας, που υποστηρίζει ότι αναγκάστηκε να εκτρέψει αεροσκάφος Ryanair στο Μινσκ λόγω απειλής για ύπαρξη βόμβας και όχι για να συλλάβει τον Προτάσεβιτες.

«Το Κρεμλίνο δεν βλέπει λόγους να μην πιστέψει τις δηλώσεις των Λευκορώσων ηγετών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, μια θέση που έρχεται σε αντίθεση με αυτές των Ευρωπαίων και των ΗΠΑ που κατηγορούν το Μινσκ ότι σκηνοθέτησε το περιστατικό για να συλλάβει τον αντιφρονούντα μπλόγκερ Ρομάν Προτασέβιτς.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε ότι ενήργησε νομίμως και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, κατηγορώντας τη Δύση ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την εκτροπή του αεροσκάφους για να διεξαγάγει υβριδικό πόλεμο εναντίον του και ότι σκιαγραφεί λάθος εικόνα για τους δικούς του χειρισμούς αναφορικά με το περιστατικό.

λουκασενκο ryan

Η θέση του Νίκου Δένδια

Για το θέμα αναγκαστικής προσγείωσης του αεροσκάφους της Ryanair από την κυβέρνηση της Λευκορωσίας, μίλησε ο Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στην Άτυπη Συνάντηση «Gymnich» των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λισσαβόνα.

«Θα συζητήσουμε σήμερα, μεταξύ άλλων, ποια πρόσθετα μέτρα μπορούν να ληφθούν κατά του καθεστώτος Λουκασένκο μετά την απαράδεκτη πειρατεία στο αεροσκάφος της Ryanair που εκτελούσε την πτήση από την Αθήνα στο Βίλνιους. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόκειται για μια πράξη πειρατείας η οποία υπερβαίνει τα όρια» ανέφερε ο κ. Δένδιας.
 

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα