Δανία για αιτούντες άσυλο: Εγκρίθηκε ο πιο σκληρός νόμος

Πρόσφυγες επιβιβάζονται σε τρένο
Πηγή:scd.infomigrants.net

Σήμερα εγκρίθηκε στη Βουλή της Δανίας νόμος που επιτρέπει στη χώρα να επανεγκαθιστά αιτούντες άσυλο σε τρίτες χώρες, αψηφώντας τις εκκλήσεις που απηύθυναν ΜΚΟ και τα Ηνωμένα Έθνη να εγκαταλείψει τα σχέδιά της.

Το νέο μέτρο εγκρίθηκε με 70 βουλευτές υπέρ και 24 κατά και έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναδιαμορφώσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Το νομοσχέδιο θα επιτρέψει στη Δανία να μεταφέρει πρόσφυγες που φτάνουν στο έδαφός της σε κέντρα ασύλου σε άλλη χώρα, πιθανόν εκτός Ευρώπης, όπου οι υποθέσεις των αιτούντων άσυλο θα επανεξετάζονται και εκείνοι πιθανόν θα αποκτούν προστασία σε εκείνη τη χώρα.

«Αν κάνετε αίτηση για άσυλο στη Δανία, ξέρετε ότι θα σταλείτε σε μια χώρα εκτός Ευρώπης και άρα ελπίζουμε πως οι άνθρωποι θα σταματήσουν να ζητούν άσυλο στη Δανία» δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο δίκτυο DR ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος για τη μετανάστευση, Ράσμους Στόκλουντ.

Αντιδράσεις

Επικριτές του νομοσχεδίου ανησυχούν ότι το σχέδιο θα υπονομεύσει την ασφάλεια και την ευημερία των προσφύγων και θα θέσει σε κίνδυνο τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, ενώ επίσης θα επιτρέψει στη Δανία να αποφύγει τις υποχρεώσεις που έχει στο πλαίσιο της Ε.Ε.

«Η μεταβίβαση της ευθύνης για την επεξεργασία αιτημάτων των αιτούντων ασύλου είναι ανεύθυνη και στερείται αλληλεγγύης» δήλωσε η Σαρλότ Σλέντε, γενική γραμματέας της ΜΚΟ Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, σε δήλωση που απέστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο πρακτορείο Reuters.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει χαρακτηρίσει αυτή την κίνηση αντίθετη με τις αρχές της διεθνούς συνεργασίας για το άσυλο.

Δανός Υπουργός Άμυνας
Πηγή: lh3.googleusercontent.com

Αντιμεταναστευτικά μέτρα από υπουργό που έχει καταγωγή από Αιθιοπία

Η Δανία έχει αποκτήσει τη φήμη ότι υιοθετεί μια από τις πιο σκληρές στάσεις για τη μετανάστευση στην Ε.Ε., υπό τον υπουργό μετανάστευσης Mattias Tesfaye, έναν σοσιαλδημοκράτη, ο οποίος είναι γιος Αιθίοπα μετανάστη.

Η χώρα είναι η πρώτη στην Ευρώπη που κήρυξε την περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα της Συρίας, τη Δαμασκό, ασφαλή για την επιστροφή των προσφύγων. Η κυβέρνηση έχει επίσης λάβει σκληρά εγχώρια μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαστικών εξώσεων σε μεταναστευτικές γειτονιές, για να διαλύσει αυτό που ονομάζει «γκέτο» σε αρκετές πόλεις της Δανίας.