Ιρλανδοί καλλιτέχνες στέλνουν μήνυμα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

Η λέξη Γάζα εμφανίζεται στους βράχους της Ιρλανδίας
Πηγή: Instagram

Mια ομάδα Ιρλανδών καλλιτεχνών και κινηματογραφιστών προέβαλαν μια εικόνα υποστήριξης στη Γάζα προβάλλοντάςτην στους βράχους του Μοχέρ. Ο σχεδιασμός τους ήταν απλός: Εμφανιζόνταν η «Γάζα» με έντονα κίτρινα γράμματα και δίπλα σε αυτό μια καρδιά.

Με την ονομασία From Ireland with Love, η ομάδα πίσω από την πρωτοβουλία περιλαμβάνει καλλιτέχνες, φωτογράφους, κινηματογραφιστές, ανθρωπιστικούς εργαζόμενους, τεχνικούς φωτισμού και διοργανωτές εκδηλώσεων από το County Clare στην Ιρλανδία, οι οποίοι συνεργάστηκαν με τους τοπικούς αγρότες για το εγχείρημα.

Προβολή της λέξης Γάζα
Πηγή: Instagram

«Η εικόνα είναι σύμβολο τόσο της θλίψης όσο και της ενσυναίσθησης, και απευθύνεται ιδιαίτερα σε παιδιά στη Γάζα, τόσο εκείνων που σκοτώθηκαν όσο και εκείνων που επέζησαν από τη δολοφονία των οικογενειών τους», έγραψε η ομάδα σε ανακοίνωση.

Η ομάδα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα παιδιά που είχαν επιζήσει από τον εναέριο βομβαρδισμό της Γάζας από ισραηλινές δυνάμεις που πραγματοποιήθηκαν επί 11 ημέρες στα μέσα Μαΐου.

Εν τω μεταξύ το ιρλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε πρόταση που καταδικάζει τη «de facto προσάρτηση» της παλαιστινιακής γης από τις ισραηλινές αρχές.

 Βαθιές οι σχέσεις Ιρλανδίας με την Παλαιστίνη

Η αλληλεγγύη μεταξύ της Ιρλανδίας και της Παλαιστίνης είναι μακροχρόνια, και ενδυναμώθηκε τη δεκαετία του 1960, ιδίως μετά τον Αραβο-Ισραηλινό πόλεμο του 1967 που οδήγησε 325.000 Παλαιστίνιους στην προσφυγιά.

Το 1980, η Ιρλανδία ενέκρινε την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους, καθιστώντας το πρώτο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που το έκανε. Τον Μάιο, η ιρλανδική κυβέρνηση έγινε και πάλι η πρώτη στην ΕΕ που καταδίκασε αυτό που ονόμασε «de facto προσάρτηση» της παλαιστινιακής γης από το Ισραήλ.