Π.Ο.Υ.: Ζητά πρόσβαση στους ασθενείς στη Λωρίδα της Γάζας

γάζα συντρίμμια
© AP

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε σήμερα πρόσβαση σε ασθενείς στη Λωρίδα της Γάζας και ελεύθερη διέλευση για τη μεταφορά τους εκτός του θύλακα προκειμένου να λάβουν ιατρική θεραπεία, καθώς οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας αγωνίζονται να φροντίσουν τους αρρώστους και τους τραυματίες έπειτα από 11 ημέρες βίας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η εκπρόσωπος του Π.Ο.Υ., Φαντέλα Σαΐμπ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη πως περίπου 600 ασθενείς, περιλαμβανομένων ορισμένων με χρόνια νοσήματα, έπρεπε να μεταφερθούν εκτός του παλαιστινιακού θύλακα από την έναρξη των εχθροπραξιών νωρίτερα αυτό τον μήνα, αλλά δεν μπόρεσαν λόγω του κλεισίματος των περασμάτων.

«Είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε τους Παλαιστινίους να λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται, ιδιαίτερα βοηθώντας τους να λάβουν θεραπεία εκτός της Λωρίδας της Γάζας» είπε.

Ο Π.Ο.Υ. έχει παρουσία επί του πεδίου, είπε η Σαΐμπ, αλλά δεν ήταν σε θέση να πει αν αυτή την ώρα έχει οποιαδήποτε πρόσβαση απέξω. Άλλες οργανώσεις βοήθειας διαμαρτύρονται για περιορισμένη ανθρωπιστική πρόσβαση και προμήθειες φαρμάκων.

Γάζα
Πηγή: nytimes.com

Δεκάδες ιατρικά κέντρα υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών νωρίτερα αυτόν τον μήνα και ο Π.Ο.Υ. προειδοποίησε ότι οι εγκαταστάσεις κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν από ανθρώπους που χρειάζονται ιατρική βοήθεια.

«Η δυνατότητα του συστήματος υγείας να ανταποκριθεί έχει καταρρεύσει πλήρως» δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στους δημοσιογράφους η Χέλεν Ότενς-Πάτερσον, επικεφαλής αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) στη Γάζα.

Σε μια ένδειξη των προκλήσεων που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, είπε πως μια ομάδα των MSF χρειάστηκε να «περπατήσει μέσα από μπάζα και γυαλιά» προκειμένου να φτάσει σε ένα συγκρότημα κτιρίων του υπουργείου Υγείας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Εργαζόμενοι σε οργανώσεις βοήθειας εξέφρασαν επίσης ανησυχία για ενδεχόμενη αύξηση των μολύνσεων Covid-19 μετά την πιο πρόσφατη βία, καθώς πολλοί άνθρωποι που εκτοπίστηκαν από τους βομβαρδισμούς συνωστίστηκαν όλοι μαζί σε ξενώνες.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα