Κορονοϊός: Στην Ελλάδα έφτασε το μεταλλαγμένο στέλεχος από την Ουγκάντα

Τι γνωρίζουμε για το μεταλλαγμένο στέλεχος από την Ουγκάντα

Έφτασε και στη χώρα μας η μετάλλαξη του κορονοϊού από την Ουγκάντα. Σημειώνεται πως οι μεταλλάξεις σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται πως ξεπερνούν τις 4.000 και παρουσιάζουν συνεχώς αυξητική τάση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μέσα σε σχεδόν ενάμιση μήνα (από τις αρχές του Ιανουαρίου μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου) εντοπίστηκαν στην Ελλάδα 242 μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν τη βρετανική μετάλλαξη, ενώ εντοπίστηκε και μία νέα, μέχρι πρότινος άγνωστη, μετάλλαξη από την Ουγκάντα («Lineage A.23.1/Uganda»), στην περιφερειακή ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών.

Γυναίκα που είχε ταξιδέψει στην Ουγκάντα φαίνεται να μετέφερε τον ιό

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές, πρόκειται για μια γυναίκα που είχε ταξιδέψει στην Ουγκάντα και εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει πολλά γνωστά σχετικά με αυτό το νεοεμφανιζόμενο στέλεχος, καθώς δεν έχει καταστεί σαφές το πώς συμπεριφέρεται η συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Η εν λόγω μετάλλαξη εμφανίστηκε στα τέλη του 2020 και έχει εντοπιστεί σε διάφορα σημεία του κόσμου, και πιο συγκεκριμένα σε κάποιες αφρικανικές χώρες, στον Καναδά αλλά και σε 5 ή 6 ευρωπαϊκές χώρες – τώρα και στην Ελλάδα.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αναφορά στην ύπαρξη της συγκεκριμένης μετάλλαξης έγινε σε ιατρική προδημοσίευση στο medRxiv, κάτι που σημαίνει ότι η συγκεκριμένη έρευνα δεν έχει αξιολογηθεί από ομότιμους ούτε υπάρχει δημοσίευση σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό, επομένως υπάρχουν πολλά σημεία που δεν έχουν εξακριβωθεί σε σχέση με το στέλεχος από την Ουγκάντα.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, η συγκεκριμένη μετάλλαξη φαίνεται ότι αποτελεί κυρίαρχο στέλεχος στην πρωτεύουσα της Ουγκάντα, Καμπάλα. Διευκρινίζεται, πάντως, ότι μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστές οι κλινικές επιδράσεις της μετάλλαξης, αλλά κρίνεται σημαντική η παρακολούθησή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM