Μεξικό: Συνελήφθη πρώην δήμαρχος για συνέργεια σε δολοφονία δημοσιογράφου

Σοκ προκάλεσε η σύλληψη πρώην δημάρχου στο Βόρειο Μεξικό για συνέργεια στη δολοφονία της δημοσιογράφου Μιροσλάβα Μπριτς

Ο πρώην δήμαρχος της πόλης Τσίνιπας, στην πολιτεία Τσιουάουα του Βόρειου Μεξικού, Ούγο Αμέδ Σουλτς συνελήφθη την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, με την κατηγορία της συνέργειας στη δολοφονία της δημοσιογράφου Μιροσλάβα Μπριτς το 2017. Τη σχετική είδηση έκανε γνωστή το γραφείο του γενικού εισαγγελέα.

Πιο συγκεκριμένα, στην ηλεκτρονική της έκδοση η Χορνάδα μετά τη σύλληψη του Σουλτς αναφέρει πως ο άντρας «με την υποστήριξη πρώην ηγετικών στελεχών του PAN στην πολιτεία Τσιουάουα άσκησε πίεση στη Μιροσλάβα Μπριτς να του αποκαλύψει τις πηγές της σε ρεπορτάζ που ανέφερε ότι μέλη διαφόρων εγκληματικών οργανώσεων (…) ήταν υποψήφια για αιρετά αξιώματα».

Τι ανέφερε η Εισαγγελία για τη σύνδεση του πρώην δημάρχου με τη δολοφονία

Δικαστήριο στην Τσιουάουα μπόρεσε να τεκμηριώσει «πιθανές ποινικές ευθύνες» του Ούγο Αμέδ Σουλτς, ο οποίος φέρεται «να έδωσε πληροφορίες στην εγκληματική οργάνωση» που «διέπραξε τη δολοφονία», ανέφερε η Εισαγγελία, δίχως ωστόσο να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ποιος ήταν ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας της δημοσιογράφου;

Για τη δολοφονία της Μπριτς, ομοσπονδιακός δικαστής καταδίκασε νωρίτερα μέσα στη χρονιά τον Χουάν Κάρλος Μορένο, γνωστό και ως «Ελ Λάρι». Ο «Λάρι» πρόκειται να εκτίσει ποινή 50 χρόνων, καθώς φέρεται να είναι ο ηθικός αυτουργός του φόνου της 54χρονης δημοσιογράφου.

Κατά τη διάρκεια της δίκης του Μορένο αποκαλύφθηκε ότι πολιτικοί ηχογραφούσαν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις τους με τη δημοσιογράφο και ότι τις έδωσαν στον Σουλτς, στέλεχος του Κόμματος Εθνικής Δράσης (PAN, δεξιά).

Ποια ήταν η Μπριτς

fotografies tis nekris dimosiografu

Η άτυχη Μιροσλάβα Μπριτς, προτού δολοφονηθεί, ερευνούσε θέματα όπως οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η διακίνηση ναρκωτικών, υποθέσεις διαφθοράς. Η ίδια ήταν ανταποκρίτρια της εφημερίδας «La Jornada».

Το χρονικό της δολοφονίας της

Η δημοσιογράφος, η οποία καταγόταν από την Τσίνιπας, έπεσε νεκρή, καθώς δέχτηκε οκτώ σφαίρες στο κεφάλι, στις 23 Μαρτίου 2017. Το δραματικό αυτό σκηνικό έλαβε χώρα λίγη ώρα αφότου η ίδια βγήκε από το σπίτι της προκειμένου να πάει τον γιο της στο σχολείο με το αυτοκίνητο.

Μεξικό: Επτά νεκροί δημοσιογράφοι τη φετινή χρονιά

Το Μεξικό θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες για τους δημοσιογράφους σε ολόκληρο τον κόσμο. Πάνω από 100 εργαζόμενοι σε ΜΜΕ έχουν δολοφονηθεί στη χώρα τα τελευταία 20 χρόνια – από το 2000 και μετά.

Μάλιστα, να σημειωθεί πως το 2020 έχουν δολοφονηθεί επτά δημοσιογράφοι στο Μεξικό – το 90% των υποθέσεων παραμένει ανεξιχνίαστο και ατιμώρητο.

Η πιο πρόσφατη δολοφονία

Το τελευταίο θύμα των σφοδρών επιθέσεων κατά των δημοσιογράφων στο Μεξικό ήταν ο Ισραήλ Βάσκες, δημοσιογράφος στην ηλεκτρονική εφημερίδα El Salmantino, στη Σαλαμάνκα. Πιο συγκεκριμένα, άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον του στις 9 Νοεμβρίου 2020, την ώρα που εκείνος έκανε ρεπορτάζ για τον εντοπισμό ανθρώπινων λειψάνων στην πολιτεία Γουαναχουάτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM