UNICEF για Μιανμάρ: «Σε κίνδυνο μια ολόκληρη γενιά» από τη βιαιότητα μετά το πραξικόπημα

Η UNICEF προειδοποιεί πως η βία που επικρατεί στη Μιανμάρ, μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, μπορεί να αποβεί καταστροφική για τους νέους της χώρας

Η καταστολή των κινητοποιήσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου στη Μιανμάρ μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τους νέους της χώρας, προειδοποίησε η διευθύντρια της UNICEF, Ενριέτα Φορ.

«Έχω συγκλονιστεί από αυτό το φονικό άνευ διακρίσεων»

«Έχω συγκλονιστεί από αυτό το φονικό άνευ διακρίσεων –μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται και παιδιά– που διαπράττεται στη Μιανμάρ και από την ανικανότητα των δυνάμεων ασφαλείας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να εγγυηθούν την ασφάλεια των παιδιών» υπογράμμισε η Φορ σε ανακοίνωσή της, η οποία δόθηκε χθες, Κυριακή, στη δημοσιότητα.

Αυξάνονται οι νεκροί μετά το πραξικόπημα – Μεταξύ των θυμάτων και παιδιά

Ο ΟΗΕ υπολογίζει τον αριθμό των νεκρών κατά την καταστολή των διαδηλώσεων του Σαββάτου σε 107, μεταξύ των οποίων βρίσκονται επτά παιδιά, αλλά αναμένει ότι ο απολογισμός αυτός θα αυξηθεί. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για 114 νεκρούς.

Υπάρχει έλλειψη παροχής στοιχειωδών υπηρεσιών υγείας στη Μιανμάρ

«Πέρα από τον άμεσο αντίκτυπο της βίας, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κρίσης για τα παιδιά της χώρας μπορεί να είναι καταστροφικές» σημείωσε η Φορ.

Η αξιωματούχος του Ταμείου του ΟΗΕ για τα Παιδιά υπογράμμισε ότι ήδη υπάρχει έλλειψη παροχής στοιχειωδών υπηρεσιών υγείας στη Μιανμάρ, επικαλούμενη το γεγονός ότι σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια και πέντε εκατομμύρια σε βιταμίνη A.

«Σε κίνδυνο μια ολόκληρη γενιά»

«Η απουσία αυτή πρόσβασης σε στοιχειώδη περίθαλψη, σε συνδυασμό με την οικονομική επιβράδυνση που θα οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια, θέτει σε κίνδυνο μια ολόκληρη γενιά» τόνισε η Φορ.

Από το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου τουλάχιστον 35 παιδιά έχουν σκοτωθεί, επισήμανε καταλήγοντας η αξιωματούχος της UNICEF.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM