Γκουτέρες - Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: «Ας δεσμευτούμε να εργαστούμε για έναν υγιή κόσμο»

Το μήνυμα του γ.γ. για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας - «Η κρίση Covid-19 έχει αποκαλύψει πόσο άνισες είναι οι κοινωνίες μας»

Τις ανισότητες και τις αδικίες των συστημάτων υγείας υπογράμμισε σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Περαιτέρω, απηύθυνε έκκληση: «Ας δεσμευτούμε να εργαστούμε μαζί για έναν υγιή και ισορροπημένο κόσμο». Εστιάζοντας στις επιπτώσεις της πανδημίας, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επισήμανε πως η κρίση Covid-19 έχει αποκαλύψει πόσο άνισες είναι οι κοινωνίες μας.

«Στο εσωτερικό χωρών, οι ασθένειες και οι θάνατοι από τον Covid-19 είναι υψηλότεροι ανάμεσα σε ανθρώπους και κοινότητες που παλεύουν με τη φτώχεια, τις δυσμενείς συνθήκες ζωής και εργασίας, με τις διακρίσεις και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Παγκοσμίως, η μεγάλη πλειονότητα των δόσεων του εμβολίου έχει χορηγηθεί σε λίγες πλούσιες χώρες ή σε αυτές που παράγουν εμβόλια. Χάρη στην πρωτοβουλία COVAX, περισσότερες χώρες αρχίζουν τώρα να λαμβάνουν εμβόλια. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος ακόμα παρακολουθούν και περιμένουν» ανέφερε ειδικότερα.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως αυτές οι ανισότητες είναι ανήθικες και επικίνδυνες για την υγεία, τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας και προέτρεψε: «Καθώς ανακάμπτουμε από την επιδημία Covid-19 πρέπει να υιοθετούμε πολιτικές και να εξασφαλίζουμε πόρους, ώστε όλοι να μπορούν να απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο υγείας».

Όπως επεξήγησε, αυτό σημαίνει την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης μέχρι το 2030 και πρόσθεσε: «Σημαίνει επίσης την παροχή καθολικής υγειονομικής κάλυψης, ώστε όλοι, παντού, να μπορούν να ευημερούν».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM