Ιταλία: Σύσταση για AstraZeneca σε άτομα άνω των 60 ετών

Με εγκύκλιό του, το ιταλικό υπουργείο Υγείας έκανε γνωστό ότι η χρήση του εμβολίου AstraZeneca κατά του κορονοϊού συστήνεται κατά προτίμηση για άτομα άνω των 60 ετών, «δεδομένου του χαμηλού ποσοστού επιπλοκών με θρόμβους αίματος και της μεγάλης θνησιμότητας από Covid-19 που καταγράφεται στους ηλικιωμένους».

Παρά ταύτα, η έγκριση που είχε δοθεί για άτομα άνω των 18 ετών δεν ακυρώνεται. Οι πολίτες στους οποίους χορηγήθηκε ήδη η πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca θα λάβουν και τη δεύτερη.

Υπενθυμίζεται πως χωρίς κοινή απόφαση για τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca έληξε χθες το βράδυ η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της Ε.Ε., οι οποίοι υποσχέθηκαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις για τον προγραμματισμό και τη διαδικασία εμβολιασμού.

Η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, κάλεσε τις κυβερνήσεις του μπλοκ να καταλήξουν σε μια συντονισμένη προσέγγιση, λέγοντας ότι «θα είναι το κλειδί για να μιλήσουμε με μια φωνή».

Η κάθε χώρα καλείται πλέον να αποφασίσει ξεχωριστά

Ήδη, αρκετές χώρες της Ευρώπης προχώρησαν σε αναπροσαρμογή του εμβολιαστικού τους προγράμματος. Ειδικότερα:

  • Στην Ισπανία αποφασίστηκε η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca μόνο σε ανθρώπους ηλικίας από 60 έως 65 ετών.
  • Στο Βέλγιο, για έναν μήνα, θα χορηγείται μόνο σε άτομα άνω των 55 ετών.
  • Η Σουηδία θα εμβολιάζει με το συγκεκριμένο εμβόλιο μόνο τους άνω των 65.
  • Η Εσθονία μόνο τους άνω των 60 ετών.
  • Αλλαγή πλεύσης ανακοίνωσε και η Βρετανία. Οι νεότεροι των 30 ετών κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου που έχουν σειρά να εμβολιαστούν θα κάνουν κάποιο άλλο εμβόλιο και όχι αυτό της AstraZeneca.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM