Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν- Πούτιν για την Ουκρανία

putin-biden
DW

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, με τη συζήτηση να εστιάζεται στο ζήτημα της Ουκρανίας.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Μπάιντεν εξέφρασε τη σταθερή βούληση της Ουάσιγκτον για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας και κάλεσε τη Ρωσία να αποκλιμακώσει τις εντάσεις.

Ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε στον Ρώσο ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ότι χρειαστεί για να προασπίσουν τα ζωτικά τους συμφέροντα και να αντιμετωπίσουν κυβερνοεπιθέσεις ή προσπάθειες εμπλοκής σε εκλογικές διαδικασίες. Επίσης, τόνισε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό της Ουκρανίας και θα τη στηρίξουν στην προσπάθειά της να υπερασπίσουν την εδαφική της κυριαρχία.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά των ΗΠΑ, ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε την ανησυχία του για τη συγκέντρωση στρατευμάτων από την πλευρά της Ρωσίας στην Κριμαία και τα σύνορα με την Ουκρανία και κάλεσε τον Βλ. Πούτιν να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της κατάστασης. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος πρότεινε τη διεξαγωγή συνόδου σε τρίτη χώρα, στην οποία και τα εξεταστούν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες.