Νίγηρας - Φωτιά σε σχολείο: Τουλάχιστον είκοσι παιδιά νεκρά

παιδιά στον Νίγηρα
(AP Photo/Sam Mednick)

Μια φωτιά που ξέσπασε σε σχολικά κτήρια με ψάθινες στέγες στη Νιαμέι του Νίγηρα, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 20 παιδιά, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης (13/4) ο διοικητής του πυροσβεστικού σώματος του Νίγηρα μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Σίντι Μοχάμεντ, τουλάχιστον 21 σχολικά κτήρια φτιαγμένα από εύφλεκτα υλικά «πήραν φωτιά» και «δυστυχώς περίπου είκοσι μαθητές παγιδεύτηκαν» στις φλόγες.

«Τα παιδιά δεν μπόρεσαν να βγουν»

Οι πυροσβέστες «επενέβησαν γρήγορα, η φωτιά κατασβέστηκε (...) αλλά η θερμική ισχύς της πυρκαγιάς ήταν τεράστια, επεκτάθηκε σε πολλά κτίρια και τα παιδιά δεν μπόρεσαν να βγουν» έγκαιρα, συμπλήρωσε αμέσως μετά ο διοικητής. Επιπλέον, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω «στις 16:00» (τοπική ώρα· 18:00 ώρα Ελλάδας), την ώρα που τα θύματα βρίσκονταν εντός των τάξεων.

Μιας και δεν υπήρχαν έξοδοι κινδύνου στον χώρο του σχολείου, πολλοί μαθητές παγιδεύτηκαν και αναγκάστηκαν να σκαρφαλώσουν σε ένα τοιχίο ώστε να μπορέσουν να βγουν. Ωστόσο, τα μικρότερα παιδιά, αυτά του βρεφονηπιακού σταθμού, όπως φαίνεται δεν τα κατάφεραν.

Άγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς

Τα αίτια της φωτιά παραμένουν άγνωστα μέχρι και αυτή την ώρα, ενώ ο πρωθυπουργός του Νίγηρα, Ουχουμουντού Μαχαμαντού, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εσωτερικών και Εθνικής Παιδείας, μετέβη στον τόπο της πυρκαγιάς (στη συνοικία Πεΐ-Μπαστην περιφέρεια του δυτικού τμήματος της πρωτεύουσας), θέλοντας να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στους γονείς των αδικοχαμένων παιδιών.

Συχνές οι φωτιές σε αυτού του είδους τους χώρους

Να σημειωθεί επίσης, πως στον Νίγηρα, μια από τις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη, θέλοντας να  αντιμετωπίσουν την ανεπάρκεια σχολικών κτηρίων, οι αρμόδιες αρχές κατασκευάζουν υπόστεγα με ψάθινες στέγες προκειμένου να γίνονται μαθήματα. Και μπορεί οι πυρκαγιές σε αυτού του είδους τους χώρους να είναι συχνές, όμως σπάνια έχουν καταγραφεί θύματα, όπως συνέβη σ' αυτήν την τραγωδία.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα