Ιεροσόλυμα: Βία δίχως τέλος - Απειλεί η Χαμάς, σε επιφυλακή το Ισραήλ

jerousalem

 

Σε έναν νέο κύκλο βίας και συγκρούσεων έχει εισέλθει η Μέση Ανατολή με τα Ιεροσόλυμα να είναι και πάλι στο επίκεντρο της έντασης ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους. Από το Σάββατο μαίνονται άγρια επεισόδια, πάνω από 300 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί με αρκετούς εξ αυτών σοβαρά και την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών.

jerousalem

Αφορμή για να ξεσπάσουν τα επεισόδια ήταν η έξωση που επιχειρήθηκε δεκάδων οικογενειών από την Παλαιστίνη στην Παλιά Πόλη, στα ανατολικά Ιεροσόλυμα, προκειμένου να εποικισθούν από ισραηλινές οικογένειες. Η Παλιά Πόλη, ιερή για όλες τις θρησκείες, αποτελεί διαχρονική εστία αντιπαλότητας σε όλα τα επίπεδα ανάμεσα σε Ισραήλ και παλαιστινιακές αρχές. Η επιχείρηση των ισραηλινών αρχών συνέπεσε με την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ», που σηματοδοτεί, σύμφωνα με το εβραϊκό ημερολόγιο, την κατάκτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το εβραϊκό κράτος. Από το πρωί της Δευτέρας  χιλιάδες Παλαιστίνιοι ξαναβγήκαν στους δρόμους και επιτέθηκαν σε ισραηλινές δυνμεις που περιφρουρούσαν την πλατεία των Τζαμιών, με αποτέλεσμα τα επεισόδια να γενικευτούν εκ νέου.

Βίντεο-σοκ: Οδηγός πέφτει πάνω σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές

Ένα βίντεο κάνει το γύρο του διαδικτύου και συγκλονίζει, που δείχνει ένα όχημα να αναπτύσσει ταχύτητα και να πέφτει πάνω σε Παλαιστινίους που έχουν συγκεντρωθεί σε δρόμο των ανατολικών Ιεροσολύμων. Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι επιτίθενται στους επιβαίνοντες μέχρι που παρεμβαίνουν αστυνομικοί.

Οι διεθνείς εκκλήσεις να επικρατήσει η ψυχραιμία πολλαπλασιάζονται και η Τυνησία υπέβαλλε αίτημα να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ζήτημα των ανατολικών Ιεροσολύμων. Από την πλευρά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε την «αποφασιστικότητα» των δυνάμεων της τάξης για να εγγυηθούν τη «σταθερότητα» στην Ιερουσαλήμ.

Νετανιαχου

Η Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς κατήγγειλε τη «βάρβαρη επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων».

Χαμάς: Το Ισραήλ θα πληρώσει βαρύ τίμημα

Σε αυτό το κλίμα η Χαμάς απέστειλε τελεσίγραφο στο Ισραήλ να αποσύρει τις δυνάμεις του από την Παλιά Πόλη μέχρι τις έξι σήμερα το απόγευμα αλλιώς «θα κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις μας, το Ισραήλ θα πληρώσει βαρύ τίμημα». Ο εκπρόσωπος της Χαμάς ζήτησε, επίσης, από το εβραϊκό κράτος να απελευθερώσει όλους τους Παλαιστίνιους κρατούμενους των τελευταίων ημερών, ενώ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο «απάντησης» που επεξεργάζεται η οργάνωση.

Υπό το φόβο των ανεξέλεγκτων χτυπημάτων, η ισραηλινή αεροπορική υπηρεσία αναπροσαρμόζει τις πτήσεις από και προς τα Ιεροσόλυμα και το Τελ Αβίβ ενώ και οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ είναι σε επιφυλακή, διακόπτοντας μάλιστα και μεγάλη προγραμματισμένη άσκηση ώστε να μεγαλώσει η φύλαξη πιθανών στόχων.