Γάζα: Δεκάδες νεκροί- Κατέρρευσε πολυκατοικία ύστερα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Γάζα
Φωτογραφία: Twitter

Εκατοντάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ εκτόξευσαν η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις μέσα στη νύχτα που έγινε μέρα από τις εκρήξεις, τις αναχαιτίσεις και τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Η Χαμάς λέεότι μόνο σε ένα από τα μπαράζ εκτόξευσε 140 βλήματα μέσα σε 5 λεπτά. Η αναμέτρηση επαναλήφθηκε το πρωί και συνεχίστηκε το απόγευμα.

Δύο Ισραηλινές σκοτώθηκαν στην Ασκελόν που είναι κοντά στη Γάζα, 30 τραυματίες άμαχους, ανάμεσα τους παιδιά αναφέρουν οι Ισραηλινοί. Οι Ισραηλινοί λένε ότι σκότωσαν 15 μαχητές της Χαμάς, ανάμεσά τους ένα ηγετικό στέλεχος της επιχειρησιακής πτέρυγας.

Στην ανατολική Ιερουσαλήμ παραμένει εκρηκτική η κατάσταση στη συνοικία Σέικ Τζάρα, όπου γίνονται εξώσεις σε Παλαιστινίους πρόσφυγες, για να πάρουν τα σπίτια Εβραίοι έποικοι.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμβολο της αντίστασης των Παλαιστινίων έγινε η Μάριαμ αλ Φίφι που χαμογελά καθώς την συλλαμβάνουν οι Ισραηλινοί.

Κατέρρευσε πολυκατοικία 13 ορόφων στη Γάζα ύστερα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Μια πολυκατοικία ύψους 13 ορόφων κατέρρευσε στη Λωρίδα της Γάζας, αφού επλήγη κατά τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς το βράδυ της Τρίτης.


Οι ένοικοι του πολυώροφου κτιρίου, καθώς και όσοι κατοικούσαν γύρω από αυτό, κλήθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή, περίπου μία ώρα πριν από τον βομβαρδισμό.


Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν το κτίριο είχε εκκενωθεί πλήρως ή αν υπάρχουν θύματα.

Η Χαμάς χτύπησε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

Η εφημερίδα Χααρέτζ γράφει ότι χτυπήθηκαν από τη Χαμάς πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Ασκελόν, στο νότιο Ισραήλ. Είναι το πρώτο πλήγμα που αναφέρεται σε ενεργειακή εγκατάσταση του Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δε συγκινείται από τις αμερικανικές ανησυχίες και προτροπές, πόσο μάλλον τις ευρωπαϊκές.

«Απορρίπτουμε σθεναρά τις πιέσεις να μη χτίζουμε στην Ιερουσαλήμ και λέμε στους φίλους μας ότι θα συνεχίσουμε να χτίζουμε στην πρωτεύουσα μας» είπε ο Νετανιάχου, υπενθυμίζοντας στον Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ επί Τραμπ και αυτό εξακολουθεί να ισχύει.

Παράλληλα, με την αιματηρή σύγκρουση διεξάγεται μια αδυσώπητη εσωτερική πολιτική σύγκρουση τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Παλαιστίνη. Ο μεν Νετανιάχου είναι προσωρινός πρωθυπουργός και οι αντίπαλοί του Λαπίντ και Μπένετ προσπαθούν να σχηματίσουν κυβέρνηση με τη υποστήριξη και των αραβικών κομμάτων, κάτι που φαίνεται τώρα να απομακρύνεται.

Από την άλλη, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Αμπάς ανέβαλε για πολλοστή φορά τις παλαιστινιακές εκλογές και η Χαμάς διεκδικεί ηγετικό ρόλο μέσω της σύγκρουσης με το Ισραήλ. Όμως εκείνο που πυροδότησε τη σύγκρουση είναι η πολιτική εποικισμού του Ισραήλ στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ.