Οι δυνάμεις των ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη βάση της Κανταχάρ στο Αφγανιστάν

Σημαία ΗΠΑ στο Αφγανιστάν
© AP

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής απέσυραν το σύνολο των στρατευμάτων τους από την αεροπορική βάση της Κανταχάρ στο νότιο Αφγανιστάν, μία από τις σημαντικότερες της χώρας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν σήμερα οι αφγανικές Αρχές.

Μάλιστα, ο Χότζα Γιάγια Αλάουι, εκπρόσωπος του αφγανικού στρατού στην Κανταχάρ, δήλωσε επ' αυτού: «Η βάση αυτή δεν μας επιστράφηκε επισήμως, όμως μπορώ να επιβεβαιώσω πως την εγκατέλειψαν την Τετάρτη». «Παρέδωσαν όλες τις εγκαταστάσεις στις αφγανικές δυνάμεις» διευκρίνισε αμέσως μετά ο διευθυντής του αεροδρομίου της Κανταχάρ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΗΠΑ στο Αφγανιστάν
© AP

Η επίσημη παράδοση της εξουσίας πρόκειται να πραγματοποιηθεί μετά την Αΐντ ελ-Φιτρ, τη μουσουλμανική γιορτή που σηματοδοτεί μέχρι αύριο, Σάββατο, το τέλος της νηστείας του Ραμαζανιού, ανακοίνωσαν οι δύο αξιωματούχοι. H βάση αυτή ήταν κάποτε η δεύτερη σημαντικότερη για τα αμερικανικά και τα διεθνή στρατεύματα που είναι παρόντα στη χώρα.

Η επαρχία της Κανταχάρ είναι ένα παλιό προπύργιο των Ταλιμπάν που βρίσκεται στο νότιο Αφγανιστάν και τους τελευταίους μήνες υπήρξε το θέατρο συγκρούσεων ανάμεσα στους αντάρτες και τις αφγανικές δυνάμεις.

Να σημειωθεί επίσης πως χθες, Πέμπτη, άρχισε μια τριήμερη κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στα δύο μέρη με την ευκαιρία της Αΐντ ελ-Φιτρ, έπειτα από εβδομάδες σφοδρών συγκρούσεων σε ολόκληρη τη χώρα. Ο αμερικανικός στρατός δεν θέλησε να κάνει αμέσως σχόλιο.

άνθρωποι στο Αφγανιστάν
AP

Το Αφγανιστάν γνωρίζει μια αναζωπύρωση των μαχών από την 1η Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία οι ΗΠΑ υποτίθεται ότι θα είχαν αποσύρει τους 2.500 στρατιώτες τους, που εξακολουθούν να είναι παρόντες στη χώρα.

Η Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ έχουν δεσμευτεί να αποσύρουν το σύνολο των στρατευμάτων τους που βρίσκονται ακόμα στο Αφγανιστάν μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία της 20ής επετείου των επιθέσεων του 2001, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα