Νότια Κορέα AstraZeneca: Αναφέρθηκε η πρώτη περίπτωση θρόμβωσης έπειτα από εμβολιασμό

Εμβόλιο
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Η Νότια Κορέα ανέφερε σήμερα την πρώτη περίπτωση της σπάνιας θρόμβωσης που συνδέεται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19.

Πρόκειται για έναν 30χρονο άνδρα, ο οποίος εμβολιάστηκε στις 27 Απριλίου, καθώς εργάζεται σε υγειονομικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση της διευθύντριας της Κορεατικής Υπηρεσίας Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (KDCA) Τζέονγκ Έουν-Κιέονγκ.

Ο άνδρας αυτός ένιωσε πονοκέφαλο στις 9 Μαΐου και αναζήτησε ιατρική φροντίδα προτού εισαχθεί στο νοσοκομείο στις 12 Μαΐου, καθώς ο πονοκέφαλος συνεχιζόταν και πάθαινε και μυϊκές κράμπες, σημείωσε η Τζέονγκ.

«Η κατάστασή του έχει βελτιωθεί έκτοτε και αντιλαμβανόμαστε ότι δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, παρότι εξακολουθεί να χρειάζεται παρακολούθηση» πρόσθεσε η ίδια.

Η Τζέονγκ εξήγησε ότι τα συμπτώματα είναι ιάσιμα αν εντοπιστούν εγκαίρως και θεραπευτούν με τον σωστό τρόπο.

Περίπου 3,27 εκατομμύρια άνθρωποι στη Νότια Κορέα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με τη μία δόση του εμβολίου της AstraZeneca μέχρι στιγμής.

Οι αναφορές που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο αφορούν εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων, κυρίως την αποκαλούμενη θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST), που παρατηρείται σε συνδυασμό με χαμηλά αιμοπετάλια, δηλαδή θρομβοπενία.

Οι ιατρικές ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχουν ανακοινώσει ότι φαίνεται να υπάρχει σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο της AstraZeneca καθώς και σε εκείνο της Johnson & Johnson, αλλά ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.

Η AstraZeneca έχει ανακοινώσει ότι εργάζεται για την κατανόηση των μεμονωμένων περιπτώσεων και των «πιθανών μηχανισμών που θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτά τα υπερβολικά σπάνια περιστατικά», ενώ η J&J υποστήριξε ότι δεν έχει εντοπιστεί κάποια σαφής αιτιακή σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο και τους θρόμβους.

Η Νότια Κορέα περιόρισε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca σε ανθρώπους άνω των 30 ετών μετά τις αναφορές για δημιουργία θρόμβων.

Τέλος, η KDCA ανέφερε 430 νέα κρούσματα κορονοϊού χθες, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται σε 140.340 και των θανάτων σε 1.959.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ