Ουγγαρία: Γιατί όχι «Stop Βίκτορ Όρμπαν»;

Ο Βίκτορ Όρμπαν και το Φιντές (Fidesz) βρίσκονται στην εξουσία εδώ και 10 ολόκληρα χρόνια (από τις 29 Μαΐου 2010) στην Ουγγαρία. Ο Όρμπαν, ωστόσο, είναι μια από τις πιο ακραίες και προκλητικές πολιτικές φιγούρες της Ευρώπης, τόσο με τις αξιώσεις όσο και με τα έργα του.

Ο Βίκτορ Όρμπαν ‒και το Φιντές (Fidesz), το δεξιό εθνικό συντηρητικό κόμμα που εκπροσωπεί‒ έχει καταφέρει να κερδίσει τρεις φορές τις εκλογές στην Ουγγαρία και ισχυρίζεται πως η εθνική κυριαρχία είναι πάνω απ′ όλα.

Οι επικριτές του, ωστόσο, θεωρούν ότι είναι αυταρχικός και ρατσιστής και κανείς από εμάς δεν μπορεί να το αρνηθεί, καθώς ο ίδιος το επιβεβαιώνει περίτρανα, τόσο με τα λόγια όσο και με τις πράξεις του.

Ο Όρμπαν αλλάζει τις ισορροπίες στη χώρα του

Το παράδοξο, αν με ρωτάτε, είναι πώς ένας πολιτικός με τις απόψεις και τις αξιώσεις του Όρμπαν καταφέρνει να αναδεικνύεται σε μια χώρα που στο μυαλό πολλών φαντάζει «ευρωπαϊκή» με όλη τη σημασία του όρου.

Η Ουγγαρία, και ειδικά η Βουδαπέστη, αποτελεί μια πολυπολιτισμική «θερμοκοιτίδα» που παρέχει ευκαιρίες στην εκπαίδευση αλλά και στην εργασία σε χιλιάδες ανθρώπους από ολόκληρο τον κόσμο.

Όλα αυτά όμως υπό την ηγεσία του ακροδεξιού και ρατσιστή Βίκτορ Όρμπαν. Ο άλλοτε φιλελεύθερος πρωθυπουργός σήμερα έχει αλλάξει άρδην και πλέον οι ακροδεξιές, εθνικολαϊκίστικες εξαλλοσύνες του δεν έχουν τέλος. Και ενώ οι πολίτες του ίδιου του κράτους μάχονται εναντίον του, εκείνος συνεχίζει να είναι στην εξουσία εδώ και χρόνια!

diadilotis me plakat stop orban

Ποιος είναι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας 

Ο Ορμπάν γεννήθηκε το 1963 στο Σεκεσφεχερβάρ, κατάγεται από μια μικροαστική οικογένεια και η πολιτική του ιδεολογία έχει αλλάξει από την αρχή της μέχρι σήμερα. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Eötvös Loránd.

Και στη συνέχεια, υπέβαλε αίτηση στο Ίδρυμα Τζορτζ Σόρος για μια υποτροφία προκειμένου συμμετάσχει σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα πολιτικών επιστημών στο Pembroke College της Οξφόρδης.

o victor hereta me sikomeno heri

Το έναυσμα της πορείας του στην πολιτική

Η υποτροφία είχε διάρκεια έναν χρόνο, αλλά εκείνος παρέμεινε μόλις ένα τρίμηνο, γιατί αποφάσισε να «εισβάλει» στην πολιτική ως ηγέτης του τότε ρεφορμιστικού φοιτητικού κινήματος Συμμαχία των Νέων Δημοκρατών (Fiatal Demokraták Szövetsége) – πρόδρομος του Fidesz. Επέστρεψε λοιπόν στην Ουγγαρία και συμμετείχε στις εκλογές του 1990, όπου και αναδείχτηκε βουλευτής.

Έκτοτε ξεκίνησε και επίσημα η πολιτική του καριέρα. Μια πολιτική καριέρα με τα πάνω και τα κάτω της, η οποία όμως τον έκανε, ομολογουμένως, τον πιο ισχυρό άντρα της χώρας του, ενώ παράλληλα, χάρη στις ιδέες και τις αντιλήψεις του, τον «μετουσίωσε» σε πραγματικό πονοκέφαλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όρμπαν και Fidesz

o orban

Το κόμμα του οποίου ηγήθηκε ο Όρμπαν ιδρύθηκε το 1988 και ονομάστηκε Fidesz. Αρχικά, ήταν ένα νεολαιίστικο κλασικό φιλελεύθερο κίνημα απαρτιζόμενο κυρίως από νέους (κάτω από 35 ετών) που διώκονταν από το κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα, διότι ανέπτυσσαν παράνομη αντικομμουνιστική δράση. Το Fidesz «ρίχνεται» επανειλημμένα στον πολιτικό στίβο. Αρχικά, το 1990, το 1994, το 1998, το 2002 και το 2006.

Ειδικότερα:
  • 1990: Το Fidesz κερδίζει 12 έδρες, με ποσοστό 8,5 %, και ο Όρμπαν μπαίνει στην πολιτική.
  • 1994: Το Fidesz έρχεται 6ο κόμμα, με 7%, και την πρωτιά κατακτούν οι σοσιαλιστές (πρώην κομμουνιστές, με ηγέτη τους τον Γκούλα Χορν).
  • 1998: Πρώτο κόμμα το Fidesz, με 28,2 % και 148 έδρες.
  • 2002: Το Fidesz κερδίζει 165 έδρες, με ποσοστό 32,28 %, αλλά έρχεται δεύτερο, καθώς είναι η στιγμή που οι σοσιαλιστές πρόκειται να εγκαινιάσουν μια εντελώς αποτυχημένη 8ετία, με κακοδιαχείριση και σκάνδαλα διαφθοράς, που θα οδηγήσει την Ουγγαρία στη χρεοκοπία.
  • 2006: Την πρωτιά κερδίζει πάλι το σοσιαλιστικό κόμμα, με 186 έδρες.

o orban

Η μεταστροφή

Η 8ετία που κυβερνούν οι σοσιαλιστές αποτέλεσε την πιο κομβική περίοδο για τον Όρμπαν. Εδώ είναι που όλα αλλάζουν και τόσο ο Όρμπαν όσο και το Fidesz μεταμορφώνονται!

Ήταν το διάστημα που εκείνος έβλεπε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει, και μάλιστα άμεσα. Ήξερε πως έπρεπε να πιάσει τον σφυγμό της λαϊκής βάσης. Αφορμή στάθηκε η δράση του φασιστικού κόμματος Jobbik. Ο Όρμπαν έβλεπε πως το κόμμα εκείνο επένδυε μεγάλα κέρδη στον ρατσισμό και την ξενηλασία. Και τότε άλλαξαν όλα!

Πιθανότατα αναλογίστηκε «γιατί όχι κι εγώ;». Συνεπώς πήρε τη μεγάλη απόφαση και μετασχημάτισε εκ βάθρων το κόμμα του σε φασιστικό, ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό, αντιφιλελεύθερο/ανελεύθερο (illiberal, κατά τον ίδιο) ρατσιστικό κόμμα. Αποτέλεσμα; Εισπράττει τα κέρδη αυτής της μεταστροφής του προς τον εθνικολαϊκισμό, καθώς από το 2010 μέχρι και σήμερα δεν έχει πέσει από την εξουσία.

Πιο συγκεκριμένα:
  • 2010: Fidesz και συνεργαζόμενο KDNP (Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα του Λαού) έρχονται πρώτοι, με το συγκλονιστικό ποσοστό του 42,3%.
  • 2014: Πρώτο κόμμα το Fidesz, με το σαρωτικό 52,8%.
  • 2018: Fidesz και σύμμαχοι KDNP λαμβάνουν 139 έδρες και ποσοστό 44,87%. Πλέον μιλάμε για την απόλυτη κυριαρχία του Όρμπαν, καθώς έχει στα χέρια του την απόλυτη εξουσία. Ελέγχει τη δικαστική εξουσία, την οποία επανδρώνει ο ίδιος με πρόσωπα της απόλυτης εμπιστοσύνης του, και επινοεί νόμους που συμφέρουν εκείνον. Παρεμβαίνει και αποφασίζει ακόμη και για τα διοικητικά συμβούλια των πανεπιστημίων.
«Ελεύθερη χώρα, ελεύθερο πανεπιστήμιο»

Χιλιάδες Ούγγροι φοιτητές συγκεντρώθηκαν πριν από λίγες μέρες προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά της απώλειας της αυτονομίας του πανεπιστημίου τους και της ανάληψης του ιδεολογικού ελέγχου από τον πρωθυπουργό.

Ο άσπονδος εχθρός Τζορτζ Σόρος

Ίσως μια από τις πιο γνωστές διαμάχες. Σε ό,τι είναι ο Σόρος πολέμιος, ο Όρμπαν είναι φανατικός υποστηρικτής. Ανοιχτή κοινωνία ο Σόρος; Κλειστή ο Όρμπαν. Φιλελεύθερος ο Σόρος; Αντιφιλελεύθερος ο Όρμπαν. Εβραιογεννημένος ο Σόρος; Αντισημίτης ο Όρμπαν.

Ο επενδυτής και φιλάνθρωπος Τζορτζ Σόρος γεννήθηκε από εβραϊκή οικογένεια στη Βουδαπέστη (1930) και επέζησε της ναζιστικής κατοχής στην Ουγγαρία. Παντελώς αυτοδημιούργητος αλλά και ευφυής. Πολλά ακούγονται και αρκετοί τον χαρακτηρίζουν «αδίστακτο κερδοσκόπο».

Ωστόσο, φάνηκε γενναιόδωρος στην πατρίδα του, ιδρύοντας, μεταξύ άλλων, μια ΜΚΟ με την επωνυμία «Open Society Foundations» (Ιδρύματα Ανοιχτής Κοινωνίας).

Σκοπός της; Η προαγωγή των ιδεών της δημοκρατίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, του συμμετοχικού καπιταλισμού, του πολιτικού φιλελευθερισμού αλλά και της πιο ανθρώπινης μεταχείρισης τόσο των μεταναστών όσο και των Ρομά.

Όλα αυτά δηλαδή στα οποία και αντιτίθεται ο Όρμπαν. Ακόμη και εκστρατεία εξαπέλυσε εναντίον του με σύνθημα: «Μην αφήσετε τον Τζορτζ Σόρος να γελάσει τελευταίος».

afisa tu soros

Ο Όρμπαν εξάλλου φρονεί ότι «αυτό μπορεί να είναι προβληματικό, να συνυπάρξουν δηλαδή διαφορετικές κουλτούρες, και ότι οι πρόσφυγες μπορεί να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για την Ουγγαρία». Είναι ξεκάθαρο εξάλλου το πόσο κάθετος είναι ενάντια σε κάθε είδος πολυπολιτισμικότητας αλλά και εναντίον των ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από ξένα κεφάλαια.

Νόμος «Stop Soros»

Ο νόμος «Stop Soros» πέρασε πανηγυρικά από την ουγγρική Βουλή, καταδεικνύοντας εμφανέστατα τη μισαλλοδοξία που επιβάλλει ο πρωθυπουργός, ποινικοποιώντας  οποιαδήποτε βοήθεια προσφέρει Ούγγρος πολίτης σε «παράνομο μετανάστη». Ακόμη και να δώσει ένα κομμάτι ψωμί, που λέει ο λόγος. Αν κανείς τολμήσει να τον παρακούσει και να βοηθήσει, υπόκειται σε φυλάκιση έως και δύο χρόνια. Μα πόσο πιο ξεκάθαρο να το κάνει;

Ο «δικτάτορας» Όρμπαν δεν θέλει μετανάστες και επιτίθεται στην LGBTQ+ κοινότητα

Ένας πολιτικός με τις δικές του πεποιθήσεις δεν θα δίσταζε ποτέ να εξαπολύσει επιθέσεις σε βάρος όσων δεν ταιριάζουν στα γούστα του. Σε μια ευρωπαϊκή Ουγγαρία που στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία της στους ξένους, ο Βίκτορ Όρμπαν τους καταδιώκει δίχως αύριο. Κλείνει σύνορα, καταδικάζει τη βοήθεια στους μετανάστες, επιτίθεται φραστικά σε κάθε ευκαιρία και επιβάλλει με κάθε δυνατό μέσο την κυριαρχία του.

Ακόμη και στην τελευταία του προεκλογική εκστρατεία το 2018, ολόκληρη τη Βουδαπέστη κοσμούσαν φασιστικές αφίσες που διεμήνυαν την εκδίωξη των μεταναστών από τη χώρα. Αν δεν ήξερες βέβαια τι εστί Όρμπαν, και δεν καταλάβαινες ουγγρικά, έπιανες ένα άλλο νόημα.

afisa stin uggaria

«Η μητέρα είναι γυναίκα και ο πατέρας άντρας»

Όπως μάλλον φαίνεται, βασική αρχή του Ούγγρου πρωθυπουργού είναι πως «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση». Φυσικά λοιπόν, μιας και απορρίπτει όπου σταθεί και όπου βρεθεί τη διαφορετικότητα, δεν γίνεται να μην εναντιωθεί και στους ομοφυλόφιλους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός πως η κυβέρνησή του κατέθεσε νομοσχέδιο προκειμένου να αναγραφεί στο Σύνταγμα της χώρας ότι «η μητέρα είναι γυναίκα και ο πατέρας άντρας». Μια κίνηση με σκοπό να οριστεί το φύλο ως αποκλειστικά αυτό με το οποίο κάποιος γεννιέται. Να σημειωθεί πως από τον περασμένο Μάιο απαγορεύεται ήδη η καταγραφή αλλαγής φύλου στα ληξιαρχεία της χώρας.

«Να αφήσουν ήσυχα τα παιδιά μας»

Την ίδια ώρα, ο Όρμπαν συνεχίζει τα πυρά εναντίον της LGBTQ+ κοινότητας, προβαίνοντας στην πλέον προκλητική δήλωση πως οι ομοφυλόφιλοι πρέπει «να αφήσουν ήσυχα τα παιδιά μας». Παράλληλα, υποστήριξε πως η χώρα του έχει μια ανεκτική προσέγγιση απέναντι στην ομοφυλοφιλία, συμπληρώνοντας ωστόσο πως «δεν πρέπει να ξεπερνιέται μια κόκκινη γραμμή».

Με την πολιτική που ακολουθεί, ο Ούγγρος πρωθυπουργός αποδεικνύει διαρκώς πως υιοθετεί δικτατορικές πρακτικές, θέλοντας να πατάξει τη διαφορετικότητα, διασφαλίζοντας, όπως αναφέρει ο ίδιος, την ενότητα και την ομοιομορφία της χώρας του. Μόνο εμένα μου θυμίζει χιτλερική τακτική και απατηλά όνειρα για κυριαρχία ή κάνω λάθος;

lgbtq diadilosi stin budapesti

Όρμπαν και κορονοϊός

Η Ουγγαρία βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των χωρών που σημειώνουν σημαντικό πλήγμα από την πανδημία. Και, φυσικά, ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Έτσι, αποκτά ειδικές εξουσίες, προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τη ραγδαία εξάπλωση του φονικού ιού στη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, το Κοινοβούλιο ενέκρινε ειδική εντολή 90 ημερών, η οποία επιτρέπει στην κυβέρνηση να παίρνει αποφάσεις μέσω προεδρικών διαταγμάτων, εγκρίνοντας παράλληλα νέους περιορισμούς και μερικό lockdown της χώρας, παρά τις προσπάθειές του να αποφύγει την επιβολή των αυστηρών περιορισμών, θέλοντας να προστατεύσει την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση πως καθυστέρησε να λάβει μέτρα και πως δεν φρόντισε να ενισχύσει τις δυνατότητες της Ουγγαρίας για μαζικά τεστ και ενίσχυση των μονάδων υγείας.

Η κυβέρνηση, από τη δική της πλευρά, ισχυρίζεται ότι οι κλίνες είναι επαρκείς, όπως επίσης και ο εξοπλισμός και το ανθρώπινο δυναμικό στις ΜΕΘ. Βέβαια, ανεξάρτητα από τα λεγόμενα του Όρμπαν, τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους, μια και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η Ουγγαρία κατατάσσεται Τρίτη, μετά την Τσεχία και το Βέλγιο, σε ημερήσιους θανάτους. Τι θα καταφέρει λοιπόν η πολιτική του ενάντια στην πανδημία;

graphic covid hungary

Εν κατακλείδι, ειλικρινά μου κάνει εντύπωση πώς είναι δυνατόν εν έτει 2020 να υπάρχουν άνθρωποι που όχι μόνο ενστερνίζονται φασιστικά φρονήματα ‒καθώς και η Χρυσή Αυγή γνώρισε άνοδο στη χώρα μας μέχρι και την καταδίκη της‒, αλλά και πώς εκείνα δύνανται να εξουσιάζουν και να αλλάζουν τις ισορροπίες μιας ολόκληρης χώρας.

Ο Βίκτορ Όρμπαν αποτελεί απειλή όχι μόνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρώπη γενικότερα, αλλά για τους κατοίκους της ίδιας του της χώρας. Δεν γίνεται να βρίσκεσαι στο κέντρο της Ευρώπης και παράλληλα στο επίκεντρο καταστολής κάθε διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας.

Τελικά μήπως ήρθε η ώρα να αντιληφθούμε όλοι πως ο Βίκτορ Ορμπάν είναι πιο επικίνδυνος από όσο φαντάζεται κανείς; Μήπως πρέπει κάποιος να τον συνετίσει;ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM