Lockdown: Δεν έχει νόημα απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 - Τι λένε οι ειδικοί

Το απόγευμα οι αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων - Δεν θα κλείσει ξανά το λιανεμπόριο ξεκαθάρισε ο Γεωργιάδης - Να επανεξεταστεί το άνοιγμα των σχολείων, τονίζει ο Σαρηγιάννης

Σήμερα, Παρασκευή πρόκειται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα μέτρα. Καθώς τα κρούσματα του κορονοιού και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται οι ειδικοί κάνουν εισηγήσεις για το πως πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση έτσι ώστε να αποτραπεί ένα τρίτο κύμα.

Τα σενάρια που ακούμε τις τελευταίες μέρες από τους επιδημιολόγους είναι πολλά. Την πρόταση για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έθεσε ο Νίκος Σύψας, για αναστολή ανοίγματος των σχολείων μίλησαν Λινού και Σαρηγιάννης, ενώ παράλληλα ο Χαράλαμπος Γώγος, προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός της κυκλοφορίας, εξέφρασε τη σκέψη οι πολίτες να βγαίνουν ανάλογα με τον αριθμό ταυτότητας. Από την πλευρά του ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τόνισε, πως πρέπει να δράσουμε τώρα επιβάλλοντας λογικά μέτρα.

Ειδικότερα, για το «κόκκινο» στην Αττική και το τι θα γίνει με τα σχολεία και την αγορά μίλησαν στον ΣΚΑΪ οι καθηγητές Θεόδωρος Βασιλακόπουλος Καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ και Δημοσθένης Σαρηγιάννης Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ.

Μη διαχειρίσιμη η Αττική αν συνεχιστεί αυτή η πορεία

Η Αττική είναι σε μια οριακή κατάσταση και «κοκκινίζει» βάσει κι άλλων κριτηρίων πιο αυστηρών, καθώς είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ελλάδας, εξήγησε ο κ. Βασιλακόπουλος. Σύμφωνα με τα δεδομένα, η Αττική αν συνεχίσει αυτή την πορεία, θα είναι μη διαχειρίσιμη.

Εδώ και αρκετές μέρες είμαστε πάνω από το 2% σε ποσοστό θετικότητας, κάτι που μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω και να ξεφύγει είτε από το κρύο είτε από το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, διευκρίνισε ο καθηγητής. Ο κ. Βασιλακόπουλος, ωστόσο, τόνισε ότι δεν έχει κανένα νόημα να μπει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, εφόσον δε λειτουργεί η εστίαση. Επίσης, υποστήριξε ότι η αγορά μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με Click in shop με ραντεβού.

Σχετικά με το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε πως θα μπορούσε να αναβληθεί για μια εβδομάδα σε όλη τη χώρα.

Σαρηγιάννης: Πρέπει να επανεξεταστεί το άνοιγμα των σχολείων

Ο κ. Σαρηγιάννης είπε πως η Αττική είναι η πιο μεγάλη δεξαμενή πληθυσμού της χώρας και πως αν παρθούν μέτρα θα υπάρξει μεγάλη διαφορά στο θέμα της αύξησης κρουσμάτων. «Η τάση είναι αντίστοιχη με εκείνη του Οκτώβρη. Αν το αφήσουμε, θα είναι προβληματική η Αττική. Πρέπει να δράσουμε τώρα», τόνισε.

Σχετικά με το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων, ο κ. Σαρηγιάννης, συμφωνεί με τον κ. Βασιλακόπουλο αφού υποστήριξε ότι πρέπει να επανεξεταστεί την επόμενη βδομάδα. Όσον αφορά την αγορά, είπε ότι το click away και το click in shop με ραντεβού θα μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί. Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να πάρουμε μέτρα στα ΜΜΜ.

Πρέπει να αυξηθεί η τηλεργασία

Ο κ. Σαρηγιάννης, για το θέμα της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα είπε ότι «είτε στις 6 είτε στις 8 οι εργαζόμενοι είναι στο δρόμο. Πρέπει να αυξηθεί η τηλεργασία. Το 50% και πάνω που λέει η ΚΥΑ δεν τηρείται από τους εργοδότες». Τέλος, επεσήμανε τη σημασία αύξησης των τεστ και ειδικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος.

Λινού: Όχι σε άνοιγμα σχολείων ενώ είναι ανοιχτά τα μαγαζιά

Για τον «συναγερμό» που έχει σημάνει για την επιδημιολογική κατάσταση της Αττικής μίλησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού.

Όπως είπε στην πρωινή εκπομπή του MEGA, η μείωση των κρουσμάτων που είδαμε τις προηγούμενες μέρες ήταν «θεωρητική» κάτι που αποδίδεται «στο γεγονός ότι ήταν ελάχιστα τα τεστ». Όπως είπε χαρακτηριστικά η κυρία Λινού, η κατάσταση στην χώρα μας τις τελευταίες ημέρες φαινόταν πως έμοιαζε με την εικόνα που είχαμε στα τέλη Δεκεμβρίου. Όπως σημείωσε, τα παραπάνω δεδομένα δεν είναι δημόσια αυτή τη στιγμή, όπως η κατανομή των τεστ ανά περιοχή.

Μιλώντας συγκεκριμένα για την Αττική η κυρία Λινού είπε πως παρά τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων ο δείκτης θετικότητας δεν είναι υψηλός. Ωστόσο όπως σημείωσε είναι οι εξειδικευμένοι δείκτες αυτοί που ανησύχησαν την επιτροπή η οποία έβγαλε «κόκκινη κάρτα» στην περιοχή της πρωτεύουσας.

Παράλληλα η καθηγήτρια, εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορούν να ανοίξουν ταυτόχρονα τα σχολεία και να λειτουργεί το εμπόριο με τους ίδιους όρους όπως σήμερα. Αν και επισήμανε ότι θα προσπαθούσε να ανοίξει πλήρως και τα δύο, κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στο τραπέζι καθώς «δεν έχει υπάρξει ενεργή προσπάθεια στο επίπεδο των σχολείων για να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία τους».

Γώγος: Κυκλοφορία ανάλογα με τον αριθμό ταυτότητας

Από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Γώγος, αναφορικά με τα μέτρα που ισχύουν είπε: «Πρέπει να ελεγχθούν από την πολιτεία στον καλύτερο δυνατό βαθμό. Αν όμως κάτι αλλάξει, δεν είναι δηλαδή ελεύθερη η πρόσβαση στα μαγαζιά και είναι μόνο με click away αναμφισβήτητα αυτό θα παρασύρει και την κινητικότητα στους δρόμους», είπε αρχικά.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε στον κόσμο να κυκλοφορεί. Πρέπει να γίνεται έλεγχος και να ελέγχονται όλα αυτά που υπάρχουν ήδη, τα SMS και αυτά... Πιο έξυπνες λύσεις μπορούν να συζητηθούν φυσικά... Ας πούμε σε σχέση με το ποιοι βγαίνουν τη μία μέρα και ποιοι βγαίνουν την άλλη, ανάλογα με τον αριθμό ταυτότητας. Να περιορίσουμε τον αριθμό της κυκλοφορίας». Σε εκείνο το σημείο ξεκαθάρισε πως αυτό αποτελεί μία σκέψη που έκανε, τονίζοντας ότι δεν έχει πάρει την μορφή πρότασης.

https://www.youtube.com/watch?v=EGRzMDBMqw4&ab_channel=TimelineΓεωργιάδης: Ανοιχτή θα παραμείνει η αγορά

Τέλος υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε πως «Η αγορά θα παραμείνει ανοιχτή», μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του Γιώργου Παπαδάκη. H συνεχιζόμενη αύξηση του ιικού φορτίου οδηγεί το Μαξίμου σε περιορισμό της κυκλοφορίας στην Αττική, αλλά όχι σε σφράγισμα του λιανεμπορίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM