Απομακρύνεται η άρση του lockdown ‒ Έρχεται «Διαβατήριο» εμβολίου στην Ευρώπη

Δραματικά εξακολουθούν να είναι τα στοιχεία που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ, με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) να βρίσκεται στο «κόκκινο», ενώ χθες έχασαν τη ζωή τους 111 συμπολίτες μας.

Καθημερινά οι νεκροί στη χώρα μας κινούνται στη ζώνη των 100. Χθες σε ανακοίνωση του ΕΟΔΥ επιβεβαιώθηκαν 2.199 κρούσματα, ενώ 596 άτομα είναι διασωληνωμένα. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα νούμερα, το μόνο βέβαιο είναι πως μετατίθεται η άρση του lockdown. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, το «κουμπί» για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων θα το «πατήσει» μόνο η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Παράλληλα, θέμα ημερών είναι η κυκλοφορία των εμβολίων, με την Ευρώπη να συζητάει για «Διαβατήριο» εμβολίου, προκειμένου να κινούνται ελεύθερα οι πολίτες.

Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν πως σε περίπου δύο εβδομάδες τα κρούσματα ημερησίως θα φτάνουν τα 500 σε όλη τη χώρα, ωστόσο μέχρι στιγμής τα στοιχεία δείχνουν πως ο κορονοϊός «αντέχει» ακόμα.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένονται νέες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για παράταση των περιοριστικών μέτρων. Πιθανότατα την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από τηλεοπτικό μήνυμα θα ανακοινώσει το μοντέλο του νέου ιδιότυπου lockdown.

Στο τραπέζι το «Υγειονομικό» Διαβατήριο

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει σοβαρά τη θεσμοθέτηση υγειονομικού διαβατηρίου, που θα επιβεβαιώνει πως οι πολίτες έχουν κάνει το εμβόλιο κορονοϊού και θα αποτελεί βασική προϋπόθεση ελεύθερης μετακίνησης. Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται να έχουν θέσει στο τραπέζι τα προνόμια του εμβολιασμού, όπως είναι τα ταξίδια. Τη συζήτηση για ψηφιακή ταυτότητα ανοσίας άνοιξε ο υπουργός Εμβολιασμού στη Βρετανία. Συγκεκριμένα, ο Ναντίμ Ζαχάουι δήλωσε πως πιθανώς εστιατόρια, μπαρ, κινηματογράφοι και αθλητικοί χώροι θα χρησιμοποιήσουν αυτό το σύστημα.

Πότε αναμένονται τα εμβόλια

Υπενθυμίζουμε πως, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, οι πρώτοι εμβολιασμοί πολιτών αναμένονται μέσα στον Ιανουάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM