Κορονοϊός - Πούτιν: Έκανε τη δεύτερη δόση του ρωσικού εμβολίου

Βλαντιμίρ Πούτιν
(EUROKINISSI)

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, έλαβε και τη δεύτερη δόση ρωσικού εμβολίου κατά της νόσου Covid-19, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο ίδιος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Interfax».

Πούτιν
(EUROKINISSI/POOL/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ)

Επιπλέον, το Κρεμλίνο, όπως αναμεταδίδει και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έλαβε την πρώτη δόση, δίχως ωστόσο να αποκαλύψει λεπτομέρειες ή να δημοσιοποιήσει φωτογραφίες από το συμβάν. Τέλος, να σημειωθεί πως δεν έχει διευκρινίσει ποιο από τα τρία ρωσικά εμβόλια, εκ των οποίων το πιο γνωστό είναι το Sputnik V, έλαβε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Μάλιστα, ο Πεσκόφ είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους: «Σκόπιμα δεν λέμε ποιο εμβόλιο θα κάνει ο πρόεδρος, σημειώνοντας ότι και τα τρία ρωσικά εμβόλια είναι απολύτως αξιόπιστα και αποτελεσματικά». 

Νέα έρευνα για το εμβόλιο Sputnik V: Ισχυρή ανοσοαπόκριση ακόμη και με μία δόση

Σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων της Αργεντινής, το ρωσικό εμβόλιο Covid-19 Sputnik V προκαλεί υψηλή ανοσοαπόκριση ακόμη και με μία δόση.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της Αργεντινής, επικαλούμενη τη μελέτη των επιστημόνων της χώρας, ανέφερε: «Μια παγκόσμια ανάλυση της ανοσολογικής απόκρισης που προκλήθηκε από το εμβόλιο Sputnik V, στην οποία συμμετείχαν 288 άτομα, δείχνει ότι το 94% εμφάνισε αντισώματα μετά τη λήψη μίας μόνο δόσης».

φιαλίδια του εμβολίου Sputnik V
(Πηγή: sputnikvaccine.com)

Το Sputnik V έχει μέχρι στιγμής εγκριθεί για χρήση σε 60 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο

Ειδικότερα, 61 συμμετέχοντες είχαν προηγουμένως μολυνθεί με Covid-19 και σύμφωνα με τη μελέτη, είχαν 4,6 φορές περισσότερα αντισώματα μετά τη λήψη του ρωσικού εμβολίου από τους υπόλοιπους.

Επιπλέον, η μελέτη αποκάλυψε πως το 96% των ατόμων κάτω των 60 ανέπτυξαν αντισώματα εντός 21 ημερών μετά τον εμβολιασμό, ενώ για τους άνω των 60 το ποσοστό ανέρχεται σε 89%. Έπειτα και από τις δύο δόσεις του Sputnik V, το 100% των ατόμων ανέπτυξε αντισώματα, όπως αναφέρεται στη σχετική μελέτη.

Τέλος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμής της τρίτης φάσης, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», το εμβόλιο έχει 91,6% αποτελεσματικότητα έναντι της νόσου Covid-19.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα