Σύσκεψη Λοιμωξιολόγων: Αναβολή του click away ως τις 18/1

Παράταση του click away μέχρι τις 18 Ιανουαρίου - Συνεδριάζει η επιτροπή των Λοιμωξιολόγων - Οι φόβοι για τρίτο κύμα

Να μην ανοίξουν τη Δευτέρα τα καταστήματα με τη μέθοδο του click away, αλλά και τα βιβλιοπωλεία και τα κομμωτήρια εισηγείται σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή Λιμωξιολόγων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η εισήγηση της Επιτροπής είναι η μετάθεση της επανέναρξης του click-away αλλά και της λειτουργίας βιβλιοπωλείων και κομμωτηρίων για ύστερη ημερομηνία που θα προσδιοριστεί ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και το πως κινήθηκαν τα κρούσματα την Πρωτοχρονιά, κάτι που θα είναι εμφανές την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι λοιμωξιολόγοι ζητούν παράταση του μέτρου για μία εβδομάδα μέχρι τις 18 Ιανουαρίου. Επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν στις έξι το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση των Λοιμωξιολόγων. Σημειώνεται, πως η Επιτροπή αποδέχθηκε με δυσκολία το άνοιγμα των σχολικών μονάδων. Ωστόσο, η εισήγηση των λοιμωξιολόγων δεν δεσμεύει απόλυτα την κυβέρνηση, καθώς πρέπει να συνυπολογιστούν και άλλα προβλήματα που φέρνει το συνεχόμενο lockdown στην οικονομία.

Οι χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Χθες ανακοινώθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) 510 κρούσματα, αριθμός που εκ πρώτης όψεως φαίνεται διαχειρίσιμος και δείχνει πτωτική πορεία της επιδημίας, ωστόσο αν συσχετισθεί με τον αριθμό των ελέγχων που έγιναν -ή που ανακοινώθηκαν- αλλάζει αμέσως την εικόνα. Και αυτό διότι τα 510 θετικά κρούσματα προέκυψαν επί συνόλου 8.697 τεστ, μοριακών και rapid, που είναι χαμηλός αριθμός τεστ, ιδίως εάν συγκριθεί με τον αριθμό των περισσότερων εργάσιμων ημερών που φθάνουν τα 32.000.

Φόβοι για τρίτο κύμα

Η ανυπακοή των πιστών την ημέρα των Φώτων, σε συνδυασμό με την αυξημένη κινητικότητα κατά 30% σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο, καθηγητή Παθολογίας Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, εκτοξεύει την αγωνία των επιστημόνων. «Έχουμε ήδη στοιχεία ότι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έγιναν παραπάνω μεταδόσεις, το είδαμε στα λύματα και το περιμένουμε στα κρούσματα του κορωνοϊού» δήλωσε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: