Ερντογάν: «Δεν εμπιστεύομαι τους Ελληνοκύπριους»

Ερντογάν
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι δεν πιστεύει ότι μία συνάντηση υπό τον ΟΗΕ, για την επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό θα απέδιδε αποτελέσματα. Μάλιστα, εξέφρασε και την άποψη του αναφορικά με τους Ελληνικύπριους, τονίζοντας πως δεν τους εμπιστεύεται γιατί δεν είναι τίμιοι.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

«Δεν εμπιστεύομαι ή δεν πιστεύω τους Ελληνοκύπριους»

Πιο συγκεκριμένα, ο Τούρκος Πρόεδρος, μετά την χθεσινή άτυπη πενταμερή στη Γενεύη για την επανάληψη συνομιλιών για το Κυπριακό, είπε: «Τώρα έχει πάει πίσω για 2-3 μήνες, αλλά ξανά, δεν πιστεύω ότι θα επιτευχθεί κάποιο αποτέλεσμα, επειδή δεν είναι τίμιοι» δήλωσε ο ίδιος.

«Ποτέ δεν έχουν ενεργήσει τίμια»

Επίσης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις προσευχές της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε: «Δεν εμπιστεύομαι ή δεν πιστεύω τους Ελληνοκύπριους. Ποτέ δεν έχουν ενεργήσει τίμια».

Σε αδιέξοδο οι συζητήσεις για το Κυπριακό

Υπενθυμίζεται πως μόλις χθες, Πέμπτη 29/4, κατά την διάρκεια της άτυπης πενταμερούς που έλαβε χώρα στη Γενεύη της Ελβετίας, ο ΟΗΕ και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο απέτυχαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και οι συζητήσεις για την διευθέτηση του Κυπριακού «έπεσαν» στο κενό.

Ωστόσο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι θα υπάρξουν νέες συνομιλίες σε δύο ή τρεις μήνες από τώρα. Επίσης, εξηγώντας το γιατί «ναυάγησαν» οι συζητήσεις, ο Α. Γκουτέρες τόνισε πως σ' αυτή τη φάση «δεν υπάρχει αρκετό κοινό έδαφος για την επανάληψη των συνομιλιών σε ό,τι αφορά το Κυπριακό».

Η ειρωνεία Τσαβούσογλου

Επίσης, το ήδη περίεργο κλίμα φρόντισε να δυναμιτίσει ήδη από χθες και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δεν δίστασε να ειρωνευτεί την ελληνοκυπριακή πλευρά αναφέροντας ότι ακούγεται «σαν χαλασμένος δίσκος». Τονίζοντας μάλιστα με έντονο ύφος: «Θα συνεχίσουμε την αποφασιστική στάση μας να υπερασπίζουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Η στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ

Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ τόνισε πως «θα παρακαθίσουμε σε συνομιλίες εάν η κυριαρχία μας γίνει αποδεκτή». Ο Τατάρ είπε ότι έγραψε ιστορία και πρώτη φορά η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέθεσε εγγράφως στα Ηνωμένα Έθνη πρόταση για δύο κράτη, την οποία η διεθνής κοινότητα ήδη συζητεί, όπως σημείωσε, επισημαίνοντας παράλληλα, πως οι παράμετροι του ΟΗΕ για το Κυπριακό είναι επίσης ξεπερασμένες γιατί οι συνθήκες και οι συγκυρίες έχουν αλλάξει.

Δένδιας: «Καταβάλαμε μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου»

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τόνισε πως «η Ελλάδα προσήλθε στην άτυπη πενταμερή συνάντηση που συγκάλεσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με στόχο τη δημιουργία συνθηκών που θα επέτρεπαν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του πλαισίου που έχει τεθεί ρητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ήτοι μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας». 

Και συνέχισε λέγοντας: «Δείξαμε εποικοδομητική στάση. Καταβάλαμε μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου. Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί κοινό έδαφος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο αυτό, λόγω της στάσης της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής πλευράς».

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα