Το «μακρύ ρέκβιεμ» του Ερντογάν

Είναι μια από τις λίγες φορές, αν όχι η πρώτη, που στη «σκακιέρα»  των ελληνοτουρκικών η Ελλάδα φαίνεται να έχει ξεκάθαρα στο πλευρό της τον αμερικανικό παράγοντα, αφού ο Πρόεδρος Μπάιντεν, δίχως περιστροφές, δεν βάζει αστερίσκους στην προάσπιση του διεθνούς δικαίου και το καθιστά σαφές, σαφέστερο από τους περισσότερους από τους προκατόχους του.   

Από τη στιγμή της επανεκκίνησης των διερευνητικών με την Τουρκία, Έλληνες διπλωμάτες, αλλά και ο ίδιος ο Νίκος Δένδιας διατύπωναν την ελπίδα αυτή η νέα επανεκκίνηση να έχει εξαγόμενα τουλάχιστον πιο ελπιδοφόρα από τις προηγούμενες παρόμοιες. Πιο εμφατικά όμως εξέφραζαν και την επιφυλακτικότητα για το ότι η Άγκυρα δεν έδειξε ποτέ στην πραγματικότητα τη διάθεση να κάνει ένα βήμα που να απελευθερώνει ένα, έστω και αδιόρατο, χαμόγελο αισιοδοξίας. 

Η δημόσια τοποθέτηση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας απέναντι στον Τούρκο ομόλογό του έβαλε τα πράγματα στη σωστή τους βάση, υπενθυμίζοντας στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η συζήτηση είναι απολύτως και ξεκάθαρα οριοθετημένη.

tsavousoglou
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Το «μπουρλότο» που έβαλε η Τουρκία στην πενταμερή της Γενεύης για το Κυπριακό ήταν απλώς το χειροπιαστό στοιχείο που δικαίωσε την καχυποψία της Αθήνας και τη θέση πως η τουρκική ηγεσία προσέρχεται στις συζητήσεις έχοντας… ξεχάσει κάθε καλή διάθεση σε κάποιο από τα επιβλητικά και υπερπολυτελή κυβερνητικά κτίρια της Άγκυρας. Η κυπριακή ηγεσία, υποψιασμένη από χρόνια, θαρρείς… στοιχημάτιζε για το ότι οι Τούρκοι θα επιχειρούσαν να τινάξουν στον αέρα κάθε προοπτική εποικοδομητικής διαδικασίας – και αυτό το καταλάβαινε κανείς εύκολα αν συζητούσε με κυπριακές πηγές, πριν και μετά το πρόσφατο «ναυάγιο». 

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σημειώνουν πως τώρα που ο Ερντογάν μοιάζει στριμωγμένος στα σκοινιά είναι πολύ πιθανό τα δείγματα λεονταρισμού, ναρκοθέτησης και δημιουργίας αδιεξόδων να επαναλαμβάνονται. «Δεν είναι μονάχα οι διπλωματικές δυσκολίες που τον ζορίζουν, αλλά και η χειρότερη οικονομική κατάσταση που έχει βρεθεί επί των ημερών του η τουρκική οικονομία που βάζουν δύσκολα» προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Η όξυνση και η εξωτερίκευση της κάκιστης εικόνας στο εσωτερικό της Τουρκίας είναι το τελευταίο του πολιτικό χαρτί. Έμπειρος διπλωμάτης μιλώντας στο news2u.gr επισημαίνει ότι «η διεθνής κοινότητα έχει εμφανές πρόβλημα με τον ίδιο τον Ερντογάν, ο οποίος έχει χάσει το μέτρο, κι αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε σωστά, όσο ισχύει».

Και τούτο διότι μπορεί ο Τούρκος Πρόεδρος να βιώνει ένα είδος πολιτικού «ρέκβιεμ», αλλά αυτό μπορεί να αποδειχτεί κατά τι μακρύτερο του αναμενόμενου. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που λένε πως όσο ο «σουλτάνος» κρατά την τουρκική μπαγκέτα, δύσκολα θα βγουν σε «ξέφωτο» τα δεδομένα στο πεδίο των ελληνοτουρκικών .

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα