Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Έχουμε δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο

φατίχ ντονμέζ
πηγή:twitter

Μιλώντας στο τουρκικό δίκτυο Α Haber, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε προκλητικά πως στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου η Τουρκία έχει δικαιώματα και συμφέροντα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και πως είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέες γεωτρήσεις.

«Όπως γνωρίζετε εμείς στην Μεσόγειο τα τελευταία τρία χρόνια κάναμε 8 βαθιές γεωτρήσεις. Οι τρεις σε πεδία που μας παραχώρησε η «ΤΔΒΚ» και οι άλλες πέντε σε περιοχές της δικής μας υφαλοκρηπίδας. Εμείς από την αρχή λέμε το εξής. Πώς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο εμείς σε εκείνες τις περιοχές έχουμε δικαιώματα και συμφέροντα» δήλωσε, παραβλέποντας πως οι προκλητικές ενέργειές της πραγματοποιούνται εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

φατίχ ντονμέζ
πηγή:twitter

Ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε πως η χώρα του δεν πρόκειται να υποχωρήσει, ενώ τάχθηκε υπέρ του διαλόγου και της σύγκλισης μιας διεθνούς συνόδου για τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου. «Δεν υπάρχει περίπτωση υποχώρησης. Αλλά εμείς από τη μία μεριά δεν θέλουμε να φύγουμε από το τραπέζι και μάλιστα αυτές τις θέσεις μας γύρω από ένα τραπέζι, ενδεχομένως με τη μορφή μιας διεθνούς συνόδου,  θέλουμε να τις συζητήσουμε και να διαπραγματευτούμε» τόνισε.

Για Καστελόριζο: «Το νησί δεν διαθέτει ΑΟΖ- Αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων δικαιώνουν την Τουρκία»

Όσον αφορά στο Καστελόριζο, επανέλαβε τις πάγιες τουρκικές θέσεις πως το νησί δεν διαθέτει ΑΟΖ και πως υπάρχουν αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων που δικαιώνουν την Τουρκία, αποφεύγοντας όμως να ζητήσει κοινή προσφυγή. «Οι θέσεις της Ελλάδας, γνωρίζετε πως είναι σχετικά με το νησί Καστελόριζο πού βρίσκεται πολύ μακριά από την ηπειρωτική χώρα Προβάλλει ένα τέτοιο ισχυρισμό δικαιώματος, λόγω ενός μικρού νησιού που απέχει περίπου 600 χιλιόμετρα

φατίχ ντονμέζ

Υπάρχουν όμως αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων που υποστηρίζουν τις θέσεις μας Είτε πρόκειται για την διαφωνία μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας στο κανάλι είτε και στην περίπτωση μεταξύ Μάλτας και Λιβύης όπου υπάρχουν παρόμοιες διαφωνίες. Εκεί έχουν βγει αποφάσεις που υποστηρίζουν τις θέσεις μας» δήλωσε.